JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tietoturvayritys Check Point Software varoittaa pankkitroijalaisten uudesta noususta. Lomareissuilla monet sortuvat käyttämään esimerkiksi verkkopankkia julkisilla laitteilla tai julkisilla salaamattomilla wifi-yhteyksillä. Tähän ei missään tapauksessa pitäisi sortua.

Check Pointin maailmanlaajuinen uhkaindeksi kertoo, että kesäkuussa troijalaiset kapusivat mukaan haittaohjelmatilaston kymmenen kärkeen. Kryptolouhijat pysyivät kuitenkin edelleen listan huipulla.

Pankkitroijalaisten vaikutus on kasvanut maailmanlaajuisesti 50 prosenttia viimeisen neljän kuukauden aikana. Check Pointin haittaohjelmatilaston kymmenen kärjessä on nyt kaksi troijalaiskantaa.

Kesäkuussa Dorkbot, arkaluontoisia tietoja varastava ja palvelunestohyökkäyksiä käynnistävä pankkitroijalainen, vaikutti 7 prosenttiin maailman yrityksistä. Samalla se nousi Check Pointin haittaohjelmatilastossa kahdeksannelta sijalta peräti kolmanneksi. Myös Suomen listalla Dorkbot nousi hieman matalammalla vaikutusprosentilla viidenneksi, kun edellisessä kuussa se ei ollut edes haittaohjelmien kymmenen kärjessä.

Kesäkuussa näki päivänvalon myös Emotet-nimellä tunnettu pankkitroijalainen. Ohjelma varastaa uhrien pankkitilien käyttöoikeudet samalla, kun se käyttää tartunnan saaneita laitteita uusien tartuntojen levittämiseen. Emotet-ohjelman muunnos on yleistynyt nopeasti viimeisen kahden kuukauden aikana – huhtikuun indeksissä se oli sijalla 50, kun viimeisimmässä listauksessa se on sijalla 11.

- Havaitsimme kesällä 2017 samankaltaisen aggressiivisen hyökkäyskuvion, jossa verkkorikolliset käyttivät pankkitroijalaisia. Tämä viittaa siihen, että hakkerit yrittävät kenties käyttää hyväkseen turisteja, jotka kiinnittävät lomalla vähemmän huomiota tietoturvakäytäntöihin. Moni saattaa käyttää verkkopankkia julkisesti jaetuilla laitteilla tai huonosti suojatuilla verkkoyhteyksillä. Hakkerit ovatkin sinnikkäitä ja viekkaita yrityksissään varastaa rahaa, kertoo Check Pointin tietoturvatutkijoiden ryhmää vetävä Maya Horowitz.

Suomalaisten kannalta ongelmaan on helppo ratkaisu. Tärkeisiin yhteyksiin, erityisesti pankkiyhteyksiin kannattaa käyttää ainoastaan omaa, salattua mobiililaajakaistaa. Kansalaisen perustaitoihin pitää kuulua puhelimen käyttäminen wifi-yhdyspisteenä. Useimpiin liittymiin sisältyy vielä nykyään datankäyttö Euroopassa, joten pankkiasiat pystyy aina hoitamaan täysin suojatusti.

Haittaohjelmat kesäkuussa Top 5, Suomi:
  1. Coinhive- Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
  2. Nivdort - Troijalainen, joka leviää sähköpostiliitteiden tai haitallisten verkkosivujen avulla.
  3. Roughted- Laajan skaalan haittamainosohjelma, joka voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
  4. Cryptoloot- Kryptovaluuttalouhija, Coinhiven kilpailija.
  5. Dorkbot – Viestikeskustelujen kautta leviävä pankkitroijalainen, joka varastaa arkaluontoisia tietoja ja käynnistää palvelunestohyökkäyksiä.
 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2