JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgilaisen Chalmersin teknisen korkeakoulun ja Tallinnan yliopisotn tutkijat ovat kehittäneet uusia optisia vahvistimia, joiden avulla on onnistuttu demoamaan 4000 kilometrin pituista optista linkkiä. Tämä on opa kuusi kertaa pidemmälle kuin perinteisillä vahvistimilla.

Kehitetyt vahvistimet ovat erittäin matalakohinaisia, vaiheherkkiä komponentteja. Tutkimuksen tuloksen on julkaistu tuoreessa Nature Communications -lehdessä.

Tämän päivän kuituverkkojen suorituskykyä rajoittavat kohinan lisääntyminen, kun optisissa linkissä pitää käyttää signaalin vahvistinkomponentteja. Lisäksi bittien liikettä heikentävät siirtokuidun epälineaariset häiriöt.

Chalmersin ja Tallinnan yliopistojen tutkijoiden mukaan molempia ilmiöitä voidaan selvästi pienentää käyttämällä vaiheherkkiä vahvistimia. Professori Peter Andreksonin mukaan edessä on vielä haasteita, ennen kuin uutta tekniikkaa voidaan kaupallisesti hyödyntää. – Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa näytetty näiden vahvistimien selkeät hyödyt, Andrekson kehuu.

Oheisessa kuvassa näyy vasemmalla perinteisen vahvistimen tuottama signaalikuvio (vasemmalla). Uuden vahvistimen tuottama kuvio on merkittävästi selkeämpi sekä vahvistimen aiheuttaman kohinan suhteen että epälineaaristen, kuidussa syntyvien häiriöiden suhteen.

Peter Andreksonin mukaan uusia vahvistimia voidaan kuituoptiikan lisäksi hyödyntää myös muilla aluiella, joilla kvanttitilojen synnyttäminen ja prosessointi on tärkeää, kuten spektroskopiassa.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template