JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tutkijat kehittävät jatkuvasti tekniikoita, jotka takaisivat informaation siirron suojan aina ja kaikissa tilanteissa. Englantilaisen Lancasterin yliopiston spinnoff-yritys Quantum Base on saattanut keksiä juuri tällaisen laitteen.

Kyse on kvanttilukuja satunnaisesti tuottavasta QRNG-generaattorista, jotka tyypillisesti ovat hitaita ja kalliita, ja siksi niitä käytetään vain harvoissa niche-alueen sovelluksissa. Quantum Basen kvanttisatunnaislukugeneraattori voidaan sen sijaan toteuttaa missä tahansa elektroniikkalaitteessa ilman, että sen kustannukset kasvaisivat tai toimintanopeus kärsisi.

QRNG-piiri on kooltaan vain hiuksen tuhannesosan paksuinen, joten se voidaan integroida sekä uuteen että nykyiseen mikroelektroniikkaan. Laite hyödyntää yhtä diodia, joka voidaan valmistaa yhdessä miljardien muiden diodien kanssa mikroprosessorissa.

QNRG-piirin ansiosta esimerkiksi Blockchain-sovelluksen tietoturvasta saadaan täysin murtumaton. Nykyisissä matemaattisiin algoritmeihin perustuvissa satunnaislukugeneraattoreissa tai fyysisiin ominaisuuksiin perustuvissa ratkaisuissa satunnaisuus voi johtaa ennustettavissa tuloksiin, mikä heikentää tietoturvaa. Satunnaisluvun pettäminen voi johtaa katastrofaalisiin seuraukseen, kuten Viron e-kansalaisuuskorttien tietoturvan tapauksessa viime vuonna.

Quantum Basen generaattori perustuu ensimmäisenä käytännöllisenä toteutuksena maailmassa kvanttifysiikkaan. Subatomiset hiukkaset eivät noudata klassisen fysiikan lakeja, vaan niiden toiminta on täysin ennustamatonta. Siksi ne ovat ihanteellisen satunnaisuuden lähde.

Periaate on hyvin yksinkertainen: jos laitteen tai viestin salaus perustuu 100-prosenttisesti satunnaiseen avaimeen, sitä ei voi paljastaa. Tällöin kyberhyökkäykset muuttuvat käytännössä mahdottomiksi.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template