JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet laitteen, jota he kutsuvat maailman pienimmäksi tietokoneeksi. Laite on kooltaan vain 0,3 milliä kanttiinsa, joten se on vain noin yksi kymmenesosa IBM:n maaliskuussa esittelemästä pienimmästä tietokoneesta.

Asia on ajankohtainen, koska IBM:n maaliskuussa esittelemä laite pyrki määrittelemään uudelleen sen, mitä voidaan pitää tietokoneena. Uudet mikrokokoiset nanotietokoneet menettävät kaiken ohjelmakoodinsa ja datansa heti, kun niistä sammutetaan virta.

Michiganin prosessori David Blaauwin mukaan on makuasia, kutsutaanko uusia nanotietokoneita tietokoneiksi. RAM-muistin ja aurinkokennon lisäksi niissä on prosessorit sekä langattomat lähettimet ja vastaanottimet.

Koska nanotietokoneisiin ei mahdu perinteisiä antenneja, ne vastaanottavat ja lähettävät dataa näkyvän valon avulla. Tukiasema siirtää niille sekä tehon että ohjelmakoodin valon välityksellä.

Michiganin tutkijoiden mukaan iso haaste rakentaa nanotietokone oli ajaa sitä erittäin pienellä virralla, kun kotelon piti olla läpinäkyvä. Vain näin tukiasemasta tai reitittimestä tuleva näkyvä valo voi tuottaa virtaa tietokoneen pienissä piireissä. Elektroniikan ajaminen erittäin alhaisella virralla on haaste senkin takia, että useat signaalit (lataus, virta ja jännite) tulevat tällöin kohinaisemmiksi.

Michiganilaisten nanotietokone raportoi lämpötilamuutoksista hyvin pienillä aloilla, kuten soluryppäissä. Se muuntaa lämpötilaerot ajan intervalleiksi, jotka viestitään sähköisinä pulsseina. Koneen tarkkuus on noin 0,1 Celsius-astetta, tutkijat kehuvat.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template