JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

STMicroelectronicsin uusi langaton versio STM32-sarjan mikro-ohjaimesta tarjoaa supertehokkaan alustan, jossa yhdistyvät Arm Cortex-M -ydin ja ST:n erittäin niukasti tehoa kuluttava piiriteknologia.

Huippuluokan suorituskykyyn yltävän Arm Cortex-M4 -mikro-ohjainperheen uusi lippulaiva on STM32WB, johon on integroitu itsenäinen Arm Cortex-M0+ -ydin ohjaamaan 2,4 gigahertsin taajuudella toimivaa moniprotokollaista radiolohkoa, joka tukee yhtaikaisesti radiostandardeja Bluetooth 5.0, Thread ja IEEE 802.15.4. Itsenäisesti toimiva ydin hoitaa myös radioliikenteen suojauksen.

Ultraniukasti tehoa vaativa STM32WB-ohjainpiiri kuluttaa virtaa ainoastaan 50 µA/MHz aktiivitilassa ja vain 600 nanoampeeria lepotilassa 32 kilotavun SRAM-muistilohkolla ja reaaliaikakellon (RTC) toimiessa. Kytkentä antenniin tapahtuu suoraan integroidun RF-balunin (symmetrointi-muuntimen) kautta. Kokonaisuuden kruunaa runsas valikoima muistivaihtoehtoja: 128 tai 256 kilotavua RAMia ja 256 tai 512 kilotavua tai 1 megatavu flash-muistia.

Ultrapihin Cortex-M0+ -ytimen ohjaaman 2,4 gigahertsin radion toimiessa piirin virrankulutus on vastaanotossa 3,8 milliampeeria ja lähetysmuodossa (0 dBm teholla) 5,5 mA. Suurimmillaan lähetysteho voi olla +6 dBm. Radionohjain sisältää protokollapinot, joihin kuuluvat ST:n Open Thread -pino sekä Bluetooth 5 -pino, joka tukee Mesh 1.0 -standardia. Radion geneeriset HCI- (Host Controller Interface) ja MCA-kerrokset (Media Access Control) antavat suunnittelijoille mahdollisuuden käyttää joustavasti myös omaa BLE-pinoa (Bluetooth Low Energy) tai muuta IEEE 802.15.4 -standardin mukaista omaa pinoa.

Järjestelmien tietoturvan kasvavan merkityksen huomioimiseksi ST suunnitteli STM32WB-ohjaimen hyödyntäen omaa suojausosaamistaan ja integroi piiriin sulautetun muistilohkon asiakkaan avainten varastointiin, elliptisiin käyriin perustuvan salausmoottorin PKA-varmennusta (Public Key Authorization) varten sekä sirupohjaisen tuen 256-bittiselle AES-salaukselle. Laitteiden toimittajat voivat lisäksi varmistaa tulevien tuotteidensa turvallisuuden kentällä hyödyntämällä turvaohjelmien SFU-päivityksiä (Secure Firmware Update) ja tukemalla RSS-palveluja (Root Secure Service) OTA-päivitysten (Over The Air) todentamiseksi.

STM32WB-mikro-ohjainten käyttäjät hyötyvät STM32-ympäristön kehitystyökalujen koko arsenaalista. Suunnittelijat ja valmistajat voivat hyödyntää kaikkia nykyisiä työkaluja, joihin kuuluvat nastajärjestyksen ja kellosignaalien määrittelyväline ja koodigeneraattori STM32CubeMX, kehityspaketti STM32CubeWBMCU, oheislaitteiden ajurit, middleware-ohjelmistot sekä koodausesimerkit.

ST on lisännyt työkaluvalikoimaan myös oman STM Nucleo -kortin, jolla järjestelmän markkinoille tuontia voidaan kiihdyttää. Ja vieläkin tärkeämpänä valikoimaan on lisätty erityisesti STM32WB-kehitystyötä varten oma liitettävyystyökalu STM32CubeMonitor-RF, joka yksinkertaistaa radio-osan testaamista.

Artikkeli on luettavissa myös ETNdigi-lehden numerosta 1/2018.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template