JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Belgialaisessa IMEC-tutkimuskeskuksessa on kehitetty ensimmäinen yhden sirun tutkapiiri 140 gigahertsin alueelle. 28 nanometrin prosessissa valmistetulle piirille on integroitu kaikki tarvittava antenneja myöten.

IMECin mukaan Internationla Microwave Symposiumissa Philadelpiassa esitelty yhden sirun ratkaisu on tärkeä virstanpylväs lukuisten tutkapohjaisten anturiratkaisujen kehitystä. Näiden sovelluskohteet löytyvät rakennusten turvaratkaisuista, autonkuljettajien terveyden etämonitoroinnista, potilaiden syke- ja hengitysmonitoroinnista sekä koneiden eleohjauksesta.

Tutka on erittäin toimiva ratkaisu moneen kontaktoimattomaan havaitsemiseen. Niiden laajempi käyttöönotto edellyttää kuitenkin parempaa resoluutiota, pienempää kokoa, energiatehokkaampaa toimintaa ja halvempaa tuotantoa. Näihin kaikkiin IMECin tutkimus 140 gigahertsin tutkapiireissä tähtää.

Piiri koostuu kahdesta SISO-vastaanotinpiiristä (Single Input Single Output) ja taajuusmoduloidusta PLL-piiristä. Lisäksi piirillä on standardeja kaupallisia AD-muuntimia ja FPGA-osa. Suunnittelu on tehty Matlabilla.

Vastaanotinpiirin antenneilla päästään lähes 3dBi:n vahvistukseen. EIRP-tekniikalla (Effective Isotropic Radiated Power) päästään yli 9 dBm herkkyyteen. Vastaanottimen kohina-arvo on alle 6,4 desibeliä.

Vastaanotin toimii laajalla 10 gigahertsin taajuusalueella. Sen tehonkulutus pysyy jatkuvasti alle 500 milliwatissa. Tutkasignaalin prosessointi – suodatus ja esimerkiksi FFT-muunnos – tapahtuu piirin FPGA-osalla.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template