JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intelligent Community Forum on valinnut Espoon maailman älykkäimmäksi kaupungiksi. Espoo oli ainoa seitsemän finalistin joukkoon yltänyt Euroopasta. Kilpailun teema oli datan hyödyntäminen ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä (Humanizing Data). Yksi osa Espoon älykaupunkihanketta on ilman muuta ollut Nokian kampuksella käynnissä oleva 5G-valopylväsprojekti eli LuxTurrim5G.

Projektin koordinaattorin, Nokian Juha Salmelinin mukaan LuxTurrim5G oli kisassa juuri se elementti, joka erotti Espoon muista. ICF:n perustaja Lou Zacharilla äityi kehumaan Espoota Suomen ”piilotetuksi jalokiveksi” ihmislähtöisten datapalvelujen kehittäjänä. Espoon kannalta tunnustus voi olla merkittäväkin, koska se voi herättää ulkomaisten yritysten mielenkiinnon ja sitä kautta jopa luoda uusia työpaikkoja kaupunkiin.

LuxTurrim5G on tutkimushanke, jossa ovat mukana Espoosta Nokia Bell Labs, Spinverse, Sitowise, VTT ja Aalto-yliopisto. Siinä kehitetään ja testataan älyvalaisinpylväisiin pohjautuvia 5G-yhteyksiä ja niihin liittyviä palveluja Nokian kampuksella Espoon Karamalmilla. Tarkoituksena on, että tämän vuoden aikana Nokian kampuksella on yli 10 5G-älyvalaisinpylvästä.

Pylväisiin on integroitu mm. Vaisalan sää- ja ilmanlaatuantureita sekä Telesten videokamera, joihin perustuvia ratkaisuja hankkeessa testataan. 5G-tolppien verkko toimii 70 gigahertsin taajuusalueella. Tolppiin on asennettu Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.

70 gigahertsissä on vapaata taajuuskaistaa 10 gigahertsiä. 2 gigahertsin siivulla päästään 15 gigabittiin, joten yhteys riittää moneen. Yleensä käyttäjä ei ehdi siirtyä tolpan alueelta toiselle, kun hän on jo saanut pyytämänsä informaation linkin kautta. 5G-tolpat yhdistetään runkoverkkoon joko kuidulla tai mobiiliyhteydellä.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2