JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intelligent Community Forum on valinnut Espoon maailman älykkäimmäksi kaupungiksi. Espoo oli ainoa seitsemän finalistin joukkoon yltänyt Euroopasta. Kilpailun teema oli datan hyödyntäminen ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä (Humanizing Data). Yksi osa Espoon älykaupunkihanketta on ilman muuta ollut Nokian kampuksella käynnissä oleva 5G-valopylväsprojekti eli LuxTurrim5G.

Projektin koordinaattorin, Nokian Juha Salmelinin mukaan LuxTurrim5G oli kisassa juuri se elementti, joka erotti Espoon muista. ICF:n perustaja Lou Zacharilla äityi kehumaan Espoota Suomen ”piilotetuksi jalokiveksi” ihmislähtöisten datapalvelujen kehittäjänä. Espoon kannalta tunnustus voi olla merkittäväkin, koska se voi herättää ulkomaisten yritysten mielenkiinnon ja sitä kautta jopa luoda uusia työpaikkoja kaupunkiin.

LuxTurrim5G on tutkimushanke, jossa ovat mukana Espoosta Nokia Bell Labs, Spinverse, Sitowise, VTT ja Aalto-yliopisto. Siinä kehitetään ja testataan älyvalaisinpylväisiin pohjautuvia 5G-yhteyksiä ja niihin liittyviä palveluja Nokian kampuksella Espoon Karamalmilla. Tarkoituksena on, että tämän vuoden aikana Nokian kampuksella on yli 10 5G-älyvalaisinpylvästä.

Pylväisiin on integroitu mm. Vaisalan sää- ja ilmanlaatuantureita sekä Telesten videokamera, joihin perustuvia ratkaisuja hankkeessa testataan. 5G-tolppien verkko toimii 70 gigahertsin taajuusalueella. Tolppiin on asennettu Nokian Bell Labsissa kehitetty 8x8-antennimatriisi. Antennin vaihetta ohjaamalla saadaan käyttäjää/päätelaitetta seuraava linkki.

70 gigahertsissä on vapaata taajuuskaistaa 10 gigahertsiä. 2 gigahertsin siivulla päästään 15 gigabittiin, joten yhteys riittää moneen. Yleensä käyttäjä ei ehdi siirtyä tolpan alueelta toiselle, kun hän on jo saanut pyytämänsä informaation linkin kautta. 5G-tolpat yhdistetään runkoverkkoon joko kuidulla tai mobiiliyhteydellä.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
13hreplyretweetfavorite
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
 
 

ny template