JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Monia ärsyttää ajatus siitä, että suurilla amerikkalaisyhtiöillä ja laitevalmistajilla on käytännössä esteetön pääsy omaan dataan. Onneksi tähän on tulossa helpotusta. Tieturvallinen, Linux-pohjainen Librem 5 -älypuhelin tulee toimituksiin tammikuussa.

Linux-läppäreistään tunnetun Purismin kehittämän laitteen voi jo ennakkotilata. Halvimmillaan Librem 5 maksaa 599 dollaria eli reilut 500 euroa. Hintaa ei voi pitää edes kovin kovana, sillä panostuksella saa laitteen, jossa moni tietoturva-asia on ajateltu kokonaan uusiksi.

Kaikki puhelut, tekstiviestit ja sähköpostit on salattu päästä-päähän. Ratkaisu on tehty yhteistyössä Matrixin kanssa, joka kehittää avoimeen koodiin perustuvia hajautettuja viestijärjestelmiä.

Datayhteydet esimerkiksi selaimella tapahtuvat esikonfoguroitujen VPN-palveluiden läpi. Kameralle, mikrofonilla, wifi- ja bluetooth-yhteydellä sekä modeemin kantataajuusosalle on oma fyysinen ”tappokytkin”. Napin painalluksella laite siis hävittää kaikki verkkoyhteydet.

Lisäksi Librem 5:een tuodaan oma korttipaikka fyysiselle salausavaimelle. Sitä Purism kehittää yhdessä Nitrokeyn kanssa. Librem5:ssa voidaan ajaa PureOS-käyttöjärjestelmää tai mitä tahansa avoimeen koodiin perustuvaa linux-käyttistä. Laite on ensimmäinen natiivisti täysin IP-pohjainen älypuhelin.

Purismin verkkosivuilta käy hyvin ilmi, miten Librem 5 eroaa iPhone- ja Android-älypuhelimista.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template