JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel on hallinnut tietokoneiden prosessorien markkinoita jo pitkään, mutta tähän voi olla tulossa muutos. Englantilainen kännykkäprosessoreista tunnettu Arm on esitellyt uuden suorittimen, jolla päästään läppäreissä jo lähelle Intelin suorittimien tehoja.

Uutuus on nimeltään Arm Cortex-A76. Yhtiön mukaan sen suorituskyky yltää jo alle 10 prosentin päähän, kun vertaillaan Intelin uusimpiin Skylake-sarjan suorittimiin.

Vuodentakaiseen Cortex-A75:een verrattuna Arm on kasvattanut suorituskykyä peräti 35 prosenttia. Tähän on totuttu älypuhelinpuolella, mutta Intelin hallitsemissa PC-suorittimissa tehonlisäys on viime vuosina jäänyt alle 10 prosenttiin. Tähän Arm haluaa muutoksen.

Cortex-A76-prosessori on neliytiminen suoritin, jossa voidaan ajaa kahdeksan käskyä yhden kellojakson aikana. 7 nanometrin prosessissa valmistettuna suoritinta voidaan ajaa yli 3 gigahertsin kellotaajuudella.

Lisäksi Arm esitteli uuden Mali-G76-grafiikkaprosessorin. Sen myötä Arm-alustan grafiikkasuorityskyky kasvaa lähes kolmanneksella. Mali-V76 on puolestaan uusi videokoodekki, joka pystyy dekoodaamaan neljää 4K-striimiä 60 ruudun sekuntinopeudella. Grafiikka ei näillä lukemilla enää jäädy ruudulla.

Arm:n suurin valttikortti on kuitenkin pieni tehonkulutus. Suorituskyvystä huolimatta uusilla suorittimilla voidaan toteuttaa läppäri, jossa yhdellä latauksessa tullaan toimeen 20 tunnin työskentelyn ajan. Intelin alustoilla ei päästä lähellekään näitä lukemia.

Toisaalta analyytikot eivät usko, että Arm kykenisi kaappaamaan merkittävää osaa läppärien markkinoista. Intelin x86-suorittimilla on niin dominoiva asema, että sen murtuminen vie aikaa vuosia.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template