JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Takavuosina mikrosähkömekaaniset järjestelmät eli MEMS-komponentit olivat niche-alue. Niitä käytettiin autojen turvatyynyissä ja mustesuihkutulostinten tulostinpäässä. Nyt MEMS-anturista on vaivihkaa kasvanut isio osa koko puolijohdeteollisuutta. Viime vuonna niiden osuus koko puolijohdemarkkinoista oli jo 11 prosenttia.

11 prosenttia 420 miljardista dollarista ei ole enää mikään pieni niche-bisnes. Nyt antureita käytetään autoissa ja älypuhelimissa aistimaan liikettä, johon perustuvat sekä tarkka paikannus, kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät ja arkeamme helpottavat puhelinsovellukset.

MEMS-markkinoita on pitkään hallinnut kaksi peluria. Bosch Sensortech hallitsi autojen antureita ja STMicroelectronics älypuhelimia. Viime vuonna markkinoille tuli nopealla vauhdilla uusi ykkönen: Broadcom. Se ei syönyt markkinoita vanhoilta johtajilta, vaan tuli ryminällä aivan uudelle alueelle.

MEMS-markkinoita seuraavan Yole Developpementin mukaan Broadcomin salaisuus on MEMS-tekniikkaan perustuva RF-suodin, jota tarvitaan eri taajuusalueilla toimivissa älypuhelimissa. Erityisesti tämä on yleistynyt 4G-verkoissa. Tarve kasvaa entisestään, kun 5G-verkot tulevat käyttöön.

MEMS-anturit ovat ensimmäinen kuluttajalaitteisiin tullut tekniikka, joka on ihmisaisteja parempi, ja monella tapaa. Anturit erottavat kasvonpiirteet huipputarkasti kymmenien tuhansien pisteiden avulla ja avaavat sen avulla älypuhelimen käyttöön. Infrapuna-anturit näkevät ihmissilmää paremmin. MEMS-mikrofonit kuulevat korvaa paremmin, mitä voidaan käyttää hyvin monenlaisissa sovelluksissa.

Yole ennustaa, että uudet sovellukset vetävät koko MEMS-anturimarkkinan seuraavina vuosina 9 prosentin keskimääräiseen kasvuun. Vuonna 2023 MEMS-anturien osuus puolijohteiden kokonaismarkkinoista voi olla jo 20 prosenttia. Silloin pieni anturi on noussut lähes muistien ja prosessorien rinnalle koko alaa vetävänä moottorina.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template