JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Takavuosina mikrosähkömekaaniset järjestelmät eli MEMS-komponentit olivat niche-alue. Niitä käytettiin autojen turvatyynyissä ja mustesuihkutulostinten tulostinpäässä. Nyt MEMS-anturista on vaivihkaa kasvanut isio osa koko puolijohdeteollisuutta. Viime vuonna niiden osuus koko puolijohdemarkkinoista oli jo 11 prosenttia.

11 prosenttia 420 miljardista dollarista ei ole enää mikään pieni niche-bisnes. Nyt antureita käytetään autoissa ja älypuhelimissa aistimaan liikettä, johon perustuvat sekä tarkka paikannus, kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät ja arkeamme helpottavat puhelinsovellukset.

MEMS-markkinoita on pitkään hallinnut kaksi peluria. Bosch Sensortech hallitsi autojen antureita ja STMicroelectronics älypuhelimia. Viime vuonna markkinoille tuli nopealla vauhdilla uusi ykkönen: Broadcom. Se ei syönyt markkinoita vanhoilta johtajilta, vaan tuli ryminällä aivan uudelle alueelle.

MEMS-markkinoita seuraavan Yole Developpementin mukaan Broadcomin salaisuus on MEMS-tekniikkaan perustuva RF-suodin, jota tarvitaan eri taajuusalueilla toimivissa älypuhelimissa. Erityisesti tämä on yleistynyt 4G-verkoissa. Tarve kasvaa entisestään, kun 5G-verkot tulevat käyttöön.

MEMS-anturit ovat ensimmäinen kuluttajalaitteisiin tullut tekniikka, joka on ihmisaisteja parempi, ja monella tapaa. Anturit erottavat kasvonpiirteet huipputarkasti kymmenien tuhansien pisteiden avulla ja avaavat sen avulla älypuhelimen käyttöön. Infrapuna-anturit näkevät ihmissilmää paremmin. MEMS-mikrofonit kuulevat korvaa paremmin, mitä voidaan käyttää hyvin monenlaisissa sovelluksissa.

Yole ennustaa, että uudet sovellukset vetävät koko MEMS-anturimarkkinan seuraavina vuosina 9 prosentin keskimääräiseen kasvuun. Vuonna 2023 MEMS-anturien osuus puolijohteiden kokonaismarkkinoista voi olla jo 20 prosenttia. Silloin pieni anturi on noussut lähes muistien ja prosessorien rinnalle koko alaa vetävänä moottorina.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
13hreplyretweetfavorite
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
 
 

ny template