JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Miltä kuulostaisi, jos satoja miljoonia tai miljardeja IoT-laitteita ajettaisiin Windowsilla ja niihin työnnettäisiin keskitetysti päivityksiä? Moni voi pyöritellä päätään, mutta tämä voi olla todellisuutta nopeallakin aikataululla. Ratkaisu on WIndows 10 IoT :n ja Azuren yhdistelmä. Microsoft on ainakin teoriassa ratkaissut IoT-laitteiden hallinnan ja tietoturvan ongelmat.

Microsoftin Michael Epprecht kertoi yhtiön suunnitelmista Arrow Electronicsin IoT Summit -tapahtumassa tänään Helsingissä. MS aikoo tarjota yrityksille IoT-ratkaisuja palveluna. Laitekehitystä helpotetaan raudalla, jossa samalla ohjaimelle on integroitu Microsoftin oma lohko ARM-prosessorien rinnalle. Sitäkään ei olisi vielä jokin aika sitten uskonut.

- Jokainen IoT-projekti kestää 18-24 kuukautta. Me haluamme tehdä IoT-kehityksen helpommaksi, ja se onnistuu Azuren päällä IoT-palvelujen avulla, Epprecht kertoi.

Asiakkaan kannalta tärkeintä on, ettei itsellä tarvitse olla pilviosaamista. Kaikki IoT-data on käytettävissä Azure IoT Centralissa. Laitteita voidaan liittää verkkoon ja hallita sekä visualisoida dataa monin eri tavoin.

Azure Sphere on ARM-pohjainen sertifioitu mikro-ohjain, jolle MS lupaa 10 vuoden turvatun elinkaaren. Epprecht näytti jo kehityskorttia, jossa on Mediatekin mikro-ohjain. MS antaa IP-oikeudet piiri- ja korttivalmistajille ilmaiseksi. – Emme ole menossa MCU-bisnekseen, Epprecht korostaa.

MS:n kehittämä lohko IoT-ohjaimella on nimeltään Pluton. Se on tietoturva-alijärjestelmä, joka monitoroi kaikkea, mitä ohjaimella tapahtuu. - Pluton uudelleen käynnistää järjestelmän, jos se havaitsee jotain epätavallista.

Microsoftilla on tietysti paljon kokemusta miljoonien ja miljoonien laitteiden päivittämisestä viimeisen 20 vuoden aikana. Aina ei kaikki mene päivityksiusä putkeen. Entäs jos tehtaiden IoT-laitteet sekoavat päivityksen takia?

- Sphere OS toimii laitteissa, joissa on kaksi flash-muistia. Kun päivitys on ajettu, Pluton-lohko tarkistaa boot-prosessin aina, että kaikki toimii niin kuin pitää. Jos ei toimi, ajetaan toisesta flashista aiempi versio, Epprecht selittää.

Sphere OS -laitteiden kehitys tapahtuu C:llä Visual Studiossa tai millä tahansa työkalulla, joten se on tehty helpoksi. Azure IoT Device -kehitystyökalut toimivat kaikilla alustoilla, joten Microsoft on todella muuttunut avoimeksi. – Kirjoita kerran, aja kaikilla laitteilla. Sori Sun, mutta me onnistuimme siinä, Epprecht naurahti viitaten javan alustariippumattomuuteen.

Ei myöskään ole väliä sillä, miten IoT-laite on liitetty verkkoon. – Yhteys voi olla LoRa, Sigfox, Bluetooth, wifi tai NB-IoT, tätä ei haluta rajoittaa. Haluamme tukea myös niitä laitteita, jotka liittyvät verkkoon eri teollisuusprotokollilla.

Teoriassa Microsoft on ratkaissut IoT:n tietoturvaongelman, jos koodaaja ei kirjoita huonoa koodata. Yhtiöllä on myös validointipalveluita, joissa asiakkaan firmware-koodi voidaan validoida.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template