JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaupungeissa on yhä enemmän tarvetta huippunopeille verkkoyhteyksille. Vanhojen kuparilankojen kapasiteetti on hyvin rajallinen ja kuitu on liian kallista. Qualcommin ja Facebookin mukaan ratkaisu on ”kuitu ilmassa” eli tekniikka, jonka nimi on Terragraph.

Kyse on Facebookin visiosta. Nyt Qualcomm on lyöttäytynyt yhteen somejätin kanssa ja tekee 802.11ay-standardiin pohjautuvista piireistä Terragraph-sopivia. Periaatteessa 802.11ay on parannus WiGig-tekniikkaan, joka tunnetaan myös nimellä 802.11ad.

Terragraphissa kaupungin voisi verkottaa asentamalla 60 gigahertsin reitittimiä joka kadunkulmaan. Verkko olisi mesh-tyyppinen eli reitittimet näkisivät toisena ja toimivat yhdessä kattavana verkkona. Solmuista olisi sitten aina yhteys rakennusten jakamoihin.

Idean tavoitteena on tuoda gigabittien nopeus tiheästi rakennetulla kaupunkialueella erittäin alhaisin kustannuksin. Alueellisia Terragraph-verkkoja voidaan sitten liittää valmiiseen kuituinfraan.

Arkkitehtuurissa reitittimien pitää nähdä toisena (line-of-sight). Mikäli yhteys katkeaa, osaa verkko uudelleen reitittää datan loppukäyttäjälle. Uudet reitittimet liittyvät nopeasti alueellisen Terragraph-verkon jakelusolmuun.

Mitä nopeuksia Facebook lupaa tekniikalleen? Yhdessä kotitaloudessa kaista riittää puoleentoista yhtäaikaiseen 4K-streamiin, pienessä kerrostalossa kuuteen videostriimiin, isossa kerrostalossa 150 yhtäaikaiseen HD-signaaliin ja stadioneillakin voidaan dataa jakaa tuhansille käyttäjille SD-tasoisella laadulla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template