JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealan tutkijat kehittävät jatkuvasti uusia ratkaisuja pitääkseen Mooren lain hengessä. Nyt tosin liikutaan jo erittäin pienissä geometrioissa. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus on yhdessä singaporelaisen Unisantisin kanssa kehittänyt SRAM-solun, joka käy alle 5 nanometrin tuotantoon.

SRAM-tekniikka perustuu Unisantisin SGT-rakenteeseen (Surrounding Gate Transistor), jossa SRAM-solun vaatimat kuusi transistoria ovat pystysuunnassa. Samantyyppisiä ratkaisuja ovat tutkineet suuret muistivalmistajat Samsungin johdolla.

Valmistetussa protossa SRAM-solun koko oli 0,0205 neliömikronia. Pilaritransistorien välinen etäisyys oli 50 nanometriä. Solu on 24 prosenttia pienempi kuin tähän asti kehitetty pienin SRAM-solu, joka on Samsungin käsialaa.

Pystysuorissa transistoreissa haaste on pilarien vakaus. Tähän IMEC pääsi EUV-litografialla. Tuloksena oli prosessi, joka on tutkijoiden mukaan kustannuksiltaan kilpailukykyinen FinFET-pohjaisten SRAM-piirien valmistuksen kanssa.

Pystysuorilla transistoreilla on omat haasteensa. Niiden pitäisi olla selvästi suorituskykyisempiä, jotta voisivat kilpailla FinFET-pohjaisen logiikan kanssa.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
5hreplyretweetfavorite
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
 
 

ny template