JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Puolijohdealan tutkijat kehittävät jatkuvasti uusia ratkaisuja pitääkseen Mooren lain hengessä. Nyt tosin liikutaan jo erittäin pienissä geometrioissa. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus on yhdessä singaporelaisen Unisantisin kanssa kehittänyt SRAM-solun, joka käy alle 5 nanometrin tuotantoon.

SRAM-tekniikka perustuu Unisantisin SGT-rakenteeseen (Surrounding Gate Transistor), jossa SRAM-solun vaatimat kuusi transistoria ovat pystysuunnassa. Samantyyppisiä ratkaisuja ovat tutkineet suuret muistivalmistajat Samsungin johdolla.

Valmistetussa protossa SRAM-solun koko oli 0,0205 neliömikronia. Pilaritransistorien välinen etäisyys oli 50 nanometriä. Solu on 24 prosenttia pienempi kuin tähän asti kehitetty pienin SRAM-solu, joka on Samsungin käsialaa.

Pystysuorissa transistoreissa haaste on pilarien vakaus. Tähän IMEC pääsi EUV-litografialla. Tuloksena oli prosessi, joka on tutkijoiden mukaan kustannuksiltaan kilpailukykyinen FinFET-pohjaisten SRAM-piirien valmistuksen kanssa.

Pystysuorilla transistoreilla on omat haasteensa. Niiden pitäisi olla selvästi suorituskykyisempiä, jotta voisivat kilpailla FinFET-pohjaisen logiikan kanssa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template