JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiinteistöt ovat kovaa vauhtia muuttumassa digitaalisiksi. Kehitys näkyi selvästi tänään Schneider Electricin Innovation Summit -tapahtumassa, joka järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Pelkästään rakennusautomaatiosta puhuminen alkaa olla jo aika vanhentunutta.

Ainakin uudet digitaaliset järjestelmät kiinnostavat rakennusalan ammattilaisia, sillä Messukeskuksen Siipeen oli tulossa jopa 700 kävijää. Schneider Electricin liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick kertoi, että kiinteistön digitalisoituminen on jo tapahtunut. Ja se on tapahtunut nopeasti ja vähän kuin varkain.

Tämä tarkoittaa isoa muutosta myös energia- ja automaatioyrityksenä tunnetulle Schneiderille. Siitähän on selvästi tulossa softatalo. – Tämä pitää paikkansa. Meillä on jo nyt 30 tuhatta ohjelmoijaa, Qvick kertoi.

Schneider Electric käytti Innovation Summit -tapahtumaansa julkaistakseen uuden EcoStruxure Building -alustansa. Kyse on päästä-päähän avoimesta IP-arkkitehtuurista, johon voidaan liittää erilaisia toimi- ja valvontalaitteita.

Alustan päällä toimii esimerkiksi Building Advisor -palvelu, jonka avulla kiinteistön tilaa voidaan analysoida. Palvelu näyttää huoltoa vaativat laitteet jo ennen kuin kukaan kiinteistön käyttäjä huomaa ongelmaa. Ja iso osa korjauksista voidaan tehdä etänä IP-yhteyden yli. Usein käyttöliittymä on tabletissa, kuten ylläolevassa kuvassa.

IP-pohjaisuus ja IoT-laitteiden tuominen rakennuksiin merkitsee tietenkin sitä, että kiinteistöistä voidaan kerätä hyvin monipuolisesti dataa. Ja sitä kertyy valtavia määriä. Tämän datan analytiikka onnistuu automaattisesti ohjelmistoilla ja siinä hyödynnetään yhä enemmän tekoälyä. Se on välttämätöntä, sillä dataa kerätään niin monesta paikasta.

Toisaalta vain 10 prosenttia kaikesta kerätystä datasta hyödynnetään. Tämä on koko IoT-maailmaa koskettava ongelma: mitä tehdä kaikelle datalle? Todennäköisesti tätä dataa ei seurata enää perinteisentyyppisissä valvomoissa.

- En sanoisi, että valvomot häviävä kokonaan, mutta niistä tulee selvästi nykyistä älykkäämpiä, Qvick ennustaa.

Schneiderin asiakkailla motiivi on tietysti kustannusten säästäminen. Esimerkiksi EcoStruxure Building -alustalla päästään asiakastapausten perusteella noin 20 prosentin säästöön energiankulutuksesta.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template