JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiinteistöt ovat kovaa vauhtia muuttumassa digitaalisiksi. Kehitys näkyi selvästi tänään Schneider Electricin Innovation Summit -tapahtumassa, joka järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa. Pelkästään rakennusautomaatiosta puhuminen alkaa olla jo aika vanhentunutta.

Ainakin uudet digitaaliset järjestelmät kiinnostavat rakennusalan ammattilaisia, sillä Messukeskuksen Siipeen oli tulossa jopa 700 kävijää. Schneider Electricin liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick kertoi, että kiinteistön digitalisoituminen on jo tapahtunut. Ja se on tapahtunut nopeasti ja vähän kuin varkain.

Tämä tarkoittaa isoa muutosta myös energia- ja automaatioyrityksenä tunnetulle Schneiderille. Siitähän on selvästi tulossa softatalo. – Tämä pitää paikkansa. Meillä on jo nyt 30 tuhatta ohjelmoijaa, Qvick kertoi.

Schneider Electric käytti Innovation Summit -tapahtumaansa julkaistakseen uuden EcoStruxure Building -alustansa. Kyse on päästä-päähän avoimesta IP-arkkitehtuurista, johon voidaan liittää erilaisia toimi- ja valvontalaitteita.

Alustan päällä toimii esimerkiksi Building Advisor -palvelu, jonka avulla kiinteistön tilaa voidaan analysoida. Palvelu näyttää huoltoa vaativat laitteet jo ennen kuin kukaan kiinteistön käyttäjä huomaa ongelmaa. Ja iso osa korjauksista voidaan tehdä etänä IP-yhteyden yli. Usein käyttöliittymä on tabletissa, kuten ylläolevassa kuvassa.

IP-pohjaisuus ja IoT-laitteiden tuominen rakennuksiin merkitsee tietenkin sitä, että kiinteistöistä voidaan kerätä hyvin monipuolisesti dataa. Ja sitä kertyy valtavia määriä. Tämän datan analytiikka onnistuu automaattisesti ohjelmistoilla ja siinä hyödynnetään yhä enemmän tekoälyä. Se on välttämätöntä, sillä dataa kerätään niin monesta paikasta.

Toisaalta vain 10 prosenttia kaikesta kerätystä datasta hyödynnetään. Tämä on koko IoT-maailmaa koskettava ongelma: mitä tehdä kaikelle datalle? Todennäköisesti tätä dataa ei seurata enää perinteisentyyppisissä valvomoissa.

- En sanoisi, että valvomot häviävä kokonaan, mutta niistä tulee selvästi nykyistä älykkäämpiä, Qvick ennustaa.

Schneiderin asiakkailla motiivi on tietysti kustannusten säästäminen. Esimerkiksi EcoStruxure Building -alustalla päästään asiakastapausten perusteella noin 20 prosentin säästöön energiankulutuksesta.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template