JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Washingtonin yliopistossa on kehitetty maailman ensimmäinen nanokokoinen robotti, joka osaa lentää. RoboFly-hyönteinen on ensimmäistä kertaa noussut ilmaan omien siipiensä voimalla.

Tällaisia nanobotteja kehitetään monista syistä. Niiden avulla voisi esimerkiksi automatisoida sadon tarkastamisen pelloilla. Tai ne voisivat haistella öljyvuotoja ilman, että paikalle täytyy lähettää joku teknikko.

Keinotekoinen lentävä hyönteinen on kuitenkin melkoinen suunnitteluhaaste. Droneista tutut propellit eivät niihin käy, vaan lentämisen pitää perustua siipien käyttöön. Lisäksi robotin pitää saada varattua moniakkunsa niin, että virta riittää paitsi lentämiseen, myös integroidun älyn pyörittämiseen.

RoboFly on hieman hammastikkua kevyempi. Virtansa se saa lasersäteestä, jonka valon botin piiri muuntaa sähkövirraksi.

Suurin ongelma autonomisesti lentävän nanorobotin kehittämisessä on kuitenkin siipien toiminta. Se on hyvin tehosyöppö prosessi ja sekä teholähteen että siipiä ohjaavan ohjaimen istuttaminen nanobottiin olisivat lisänneet painoa liiaksi.

RoboFlyn esi-is RoboBee ratkaisi ongelman siten, että se oli yhdistetty johdolla teholähteeseen. RoboBee toimi, mutta iso askel autonomiseen lentämiseen jäi tuolloin ottamatta. Tämän takia sähkö syötetään RoboFly-bottiin lasestäeen avulla. Tämä oli tehokkain tapa hoitaa virransyöttö ilman, että itse botista tulisi paljon painavampi, tutkijat kertovat.

Tämäkin ratkaisu oli haastava. Nanobotin elektroniikan pitää pystyä muuntamaan aurinkokennolta tuleva 7 voltin jännite lentämisen edellyttämäsi 240 voltiksi. Eikä tälle elektroniikalle ole pienessä botissa tilaa.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template