JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Erillinen sormenjälkianturi katoaa älypuhelimista, mutta hitaasti. Ensimmäiset näyttölasin alle integroidut anturit ilmestyivät markkinoille vasta maaliskuussa, kun Vivo esitteli X20-mallinsa ja Huawei Mate RS -mallinsa. Ensi vuonna samanlaisia laitteita tulee markkinoille jo sata miljoonaa kappaletta.

Näin ennustaa tutkimuslaitos IHS. Näytön alle tulevista sormenjälkiantureista on puhuttu jo parin vuoden ajan, ja Applen uusimmassa iPhone X -mallissaan esittelemä Face ID -tekniikka tietenkin vauhditti keskustelua, kun Apple hävitti koko sormenjälkianturin lippulaivastaan.

Face ID -tekniikan tuominen puhelimeen on kuitenkin erittäin vaativa suunnitteluprojekti. Itsenäisen anturin korvaaminen koko kosketusnäytön kokoisella anturialueella on nähty yhtä hyväksi biometriseksi tunnistautumisen tekniikaksi. Siltä edellytetään oikeastaan kahta asiaa: varmuutta ja nopeutta.

Kun anturi viedään näytön alle, voidaan koko etuala valjastaa näytöksi. Näin älypuhelimen ruutu pääsee eroon myös Applen iPhone X:een tuodusta ”lovesta”, joka on saanut nopeasti useamman kopion. Myöhemmin tänä vuonna tarjolle onkin tulossa uusia malleja, joissa näyttö kattaa oikeasti koko etupinnan.

Sormenjälkitunnistus tuli ensimmäisenä iPhoneen vuonna 2013, kun Apple esitteli Touch ID -tekniikkansa. Androidiin tunnistuksen natiivi tuki tuli vuonna 2015. Viime vuonna jo yli 60 prosentissa kaikista älypuhelimista oli sormenjäljen tunnistus.

Tänä vuonna näytön alle integroituja sormenjälkiantureita tulee markkinoille 9 miljoonaa. Tai selvästi enemmän, mikäli Samsung tuo ratkaisun Note 9 -malliinsa, kuten on huhuttu. Ensi vuonna antureita myydään jo sata miljoonaa.

Anturivalmistajien kärkipäässä ovat Synaptics, Goodix, Qualcomm ja Egis, joista Synaptics lienee pisimmällä. Vivon tuleva malli perustuu Synapticsin FS9500-anturiin, joka asennetaan näytön lasin ja alla olevan OLED-paneelin väliin. Tällä hetkellä anturilta vie 0,7 sekuntia aikaa tunnistaa sormenjälki, mikä on selvästi nykyantureita pidemmän aikaa. Tämän ”hitausongelman” uskotaan kuitenkin helpottavan anturin kehittyessä. Tekniikan edut ovat IHS:n mukaan niin selvät, että sen uskotaan yleistyvän alkukankeudesta huolimatta.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2