JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksessa kävi tänään ilmi, millainen Suomen viennin rakenne oli viime vuonna. Teknologiateollisuuden osuus viennistä on hieman yli puolet. Suomi vie nyt koneita, palveluita, pelejä ja ohjelmistoja.

Teknologia-alojen viennin arvo oli viime vuonna 43,6 miljardia euroa, kun viennin kokonaisarvo oli noin 87 miljardia euroa. Tästä luvusta koneiden ja laitteiden viennin arvo oli 7,8 miljardia euroa, elektroniikkateollisuuden palveluiden 5,1 miljardia, sekä pelien ja ohjelmistojen osuus 4,1 miljardia euroa.

Elektroniikkateollisuuden palvelut tarkoittaa pääosin Nokian myymien palvelutuotteiden vientiä. Esimerkiksi Nokian patenttimyynti – joka on kooltaan miljardiluokkaa – kuuluu tähän ryhmään.

Luvut kertovat, että viennin kirjo on monipuolistunut ja että moni uusi sektori – erityisesti palveluvienti – kasvaa hyvää vauhtia. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas kuitenkin korosti, että vuoden 2008 jälkeen Suomen viennistä ja tuotantokapasiteettista on kadonnut merkittävä osa.

Palokankaan mukaan suurten teollisuusyritysten liikevaihdosta on viimeisen kymmenen vuoden aikana kadonnut lähes kolmannes, eli 20 miljardia euroa. Kansantalouden kannalta iso ongelma on se, ettei tätä kapasiteettia ole helppo korvata.

Työllisyysasteen koheneminen on tietysti erinomainen asia, mutta Palokankaan mukaan se ei korjaa talouden perusongelmaa. – Se vaatisi seuraavalle hallituskaudelle keskimäärin 3 prosentin vuosittaista kasvua bruttokansantuotteeseen, Palokangas esittää.

Toive on kova. Käytännössä se edellyttäisi, että suuret yritykset investoisivat selvästi nykyistä enemmän kotimaahan. Tämä taas edellyttäisi investoinneille suotuista ilmapiiriä. Tällä hetkellä tällaista kehitystä on esimerkiksi maan poliittisesta elämästä hyvin vaikea nähdä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template