JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksessa kävi tänään ilmi, millainen Suomen viennin rakenne oli viime vuonna. Teknologiateollisuuden osuus viennistä on hieman yli puolet. Suomi vie nyt koneita, palveluita, pelejä ja ohjelmistoja.

Teknologia-alojen viennin arvo oli viime vuonna 43,6 miljardia euroa, kun viennin kokonaisarvo oli noin 87 miljardia euroa. Tästä luvusta koneiden ja laitteiden viennin arvo oli 7,8 miljardia euroa, elektroniikkateollisuuden palveluiden 5,1 miljardia, sekä pelien ja ohjelmistojen osuus 4,1 miljardia euroa.

Elektroniikkateollisuuden palvelut tarkoittaa pääosin Nokian myymien palvelutuotteiden vientiä. Esimerkiksi Nokian patenttimyynti – joka on kooltaan miljardiluokkaa – kuuluu tähän ryhmään.

Luvut kertovat, että viennin kirjo on monipuolistunut ja että moni uusi sektori – erityisesti palveluvienti – kasvaa hyvää vauhtia. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas kuitenkin korosti, että vuoden 2008 jälkeen Suomen viennistä ja tuotantokapasiteettista on kadonnut merkittävä osa.

Palokankaan mukaan suurten teollisuusyritysten liikevaihdosta on viimeisen kymmenen vuoden aikana kadonnut lähes kolmannes, eli 20 miljardia euroa. Kansantalouden kannalta iso ongelma on se, ettei tätä kapasiteettia ole helppo korvata.

Työllisyysasteen koheneminen on tietysti erinomainen asia, mutta Palokankaan mukaan se ei korjaa talouden perusongelmaa. – Se vaatisi seuraavalle hallituskaudelle keskimäärin 3 prosentin vuosittaista kasvua bruttokansantuotteeseen, Palokangas esittää.

Toive on kova. Käytännössä se edellyttäisi, että suuret yritykset investoisivat selvästi nykyistä enemmän kotimaahan. Tämä taas edellyttäisi investoinneille suotuista ilmapiiriä. Tällä hetkellä tällaista kehitystä on esimerkiksi maan poliittisesta elämästä hyvin vaikea nähdä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template