JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomi ei ole enää Nokia-maa, vaikka yhtiön merkitys on edelleen suuri sekä viennin että tutkimuksen luvuissa. 2000-luvun aikana olemme muuttuneet tietotekniikka- ja ohjelmointimaaksi. Tämä käy ilmi Teknologiateollisuuden alojen kehitystä kuvaavista henkilöstöluvuista.

Vuonna 2000 elettiin suomalaisen tietoliikenneihmeen huippua. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa oli 62 800 työntekijää. Merkittävä osa näistä liittyi jollakin tapaan matkapuhelimiin. Myös kännyköiden kokoonpanossa oli väkeä tuhansittain.

Oli Suomi vuonna 2000 myös aika iso tietotekniikkamaa, sillä alalla oli 37 400 työntekijää. Tällä vuosituhannella on kuitenkin tapahtunut hiljalleen iso murros. Elektroniikkateollisuudesta on lähtenyt 23 tuhatta työpaikkaa ja samalla tietotekniikkaan on tullut 26 tuhatta uutta tekijää.

Ylipäätään teknologiateollisuudessa menee nyt ainakin kohtalaisesti. Kaikilla eri toimialoilla oli maaliskuun lopussa yhteensä 302 tuhatta työntekijää. Raja meni rikki ensimmäisen kerran, kun vuoden aikana tuli 5000 uutta työntekijää alalle.

Teknologiateollisuuden mukaan yritysten tilanne on ainakin toistaiseksi hyvä, mutta kasvua varjostavat laajeneva työvoimapula, kansainvälisen talouden epävarmuudet ja taantuman jälkeen supistunut tuotantokapasiteetti.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2