JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomi ei ole enää Nokia-maa, vaikka yhtiön merkitys on edelleen suuri sekä viennin että tutkimuksen luvuissa. 2000-luvun aikana olemme muuttuneet tietotekniikka- ja ohjelmointimaaksi. Tämä käy ilmi Teknologiateollisuuden alojen kehitystä kuvaavista henkilöstöluvuista.

Vuonna 2000 elettiin suomalaisen tietoliikenneihmeen huippua. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa oli 62 800 työntekijää. Merkittävä osa näistä liittyi jollakin tapaan matkapuhelimiin. Myös kännyköiden kokoonpanossa oli väkeä tuhansittain.

Oli Suomi vuonna 2000 myös aika iso tietotekniikkamaa, sillä alalla oli 37 400 työntekijää. Tällä vuosituhannella on kuitenkin tapahtunut hiljalleen iso murros. Elektroniikkateollisuudesta on lähtenyt 23 tuhatta työpaikkaa ja samalla tietotekniikkaan on tullut 26 tuhatta uutta tekijää.

Ylipäätään teknologiateollisuudessa menee nyt ainakin kohtalaisesti. Kaikilla eri toimialoilla oli maaliskuun lopussa yhteensä 302 tuhatta työntekijää. Raja meni rikki ensimmäisen kerran, kun vuoden aikana tuli 5000 uutta työntekijää alalle.

Teknologiateollisuuden mukaan yritysten tilanne on ainakin toistaiseksi hyvä, mutta kasvua varjostavat laajeneva työvoimapula, kansainvälisen talouden epävarmuudet ja taantuman jälkeen supistunut tuotantokapasiteetti.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template