JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Microsoft on myynyt viimeisen Windows Phone -puhelimensa, eikä niitä jatkossa saa kuin jälleenmyyjiltä. Samalla tämä merkitsee Windows-kännykän tarinan päättymistä. Alustan historia ehti aika tarkalleen 18-vuotiaaksi.

Ensimmäiseksi Windows-mobiililaitteeksi on määritelty huhtikuussa 2000 esitelty Pocket PC 2000. Laite perustui Windows CE 3.0-ytimeen. Ensimmäisen laitteen aikaan ainoa tuettu näyttöresoluutio oli vielä vaatimaton 240 x 320.

Seuraaja Pocket PC 2002 pohjautui samaan kerneliin ja ensimmäistä kertaa alustalla toteutettiin myös jonkinlainen älypuhelin. Tässä vaiheessa laitteet yrittivät matkia työpöydiltä tuttua Windows XP:tä pienemmässä koossa.

Windows Mobile esiteltiin brändina vuonna 2003. JO ensimmäisissä versioissa oli mahdollista esimerkiksi Bluetooth-laitehallinta. Windows Mobile 5 esiteltiin puolestaan Microsotin omassa sulautettujen laitteiden kehittäjäkokouksessa vuonna 2005. Windows Mobilestä esiteltiin vielä versiot 6.1 ja 6.5.

Vuonna 2010 markkinoille piti tuleman Windows Mobile 7, mutta nimeksi vaihtui Windows Phone 7. Se näki päivänvalonsa Mobile World Congressissa helmikuussa 2009, jolloin Nokia oli vielä älypuhelinmaailman herra. Tosin Applen iPhone oli jo lyönyt markkinoihin oman leimansa.

Windows Phone -alustaa päivitettiin aika vaihtelevalla tahdilla. Window Phone 7.5 esiteltiin toukokuussa 2011, versio 7.8 tammikuussa 2013. Tätä ennen Microsoft oli jo esitellyt Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän, jonka laitetuki tarkoitti sitä, ettei sitä voinut asentaa useimpiin vanhoihin Windows-puhelimiin. Nokia esitteli ensimmäiset Windows-kännykkänsä brändinimi Lumian alla.

Vuonna 2014 esiteltiin viimeinen uusi Windows Phone -alusta, kun 8.1-versio lanseerattiin.

Windows-fanit taitavat odottaa tarjolle Surface Phone -haamupuhelinta.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template