JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Moskovan fysiikan ja teknologian tutkimuslaitoksen (MIPT) tutkijat ovat "löytäneet uudelleen" materiaalin, joka voi luoda perustan erittäin nopeille kvanttiyhteyksille. Tutkimuksen mukaan kvanttitiedonsiirrossa voidaan lisätä nopeutta turvallisesti yli yhteen gigabittiin sekunnissa.

Kvanttitietokoneen suurin odotus on, että se voi rikkoa klassisten tiedonsiirtoverkkojen turvallisuuden. Mutta kvanttiteknologia tarjoaa myös tavan neutralisoida tämä uhka.

Kvanttitiedonsiirron toimintaperiaate perustuu siihen, että tuntematonta kvanttitilaa ei voi kopioida muuttamatta alkuperäistä viestiä. Eli kvanttiviestinnän linjaa ei voida ”kuunnella” ilman, että lähettäjä ja vastaanottaja huomaavat sen. Edes kvanttikoneesta ei olisi mitään hyötyä salakuuntelijoille.

Fotonit ovat kvanttibittien parhaita kantajia, mutta niitä voidaan käyttää vain yksittäin. Salakuuntelija voi siepata joitakin lähetetyistä fotoneista ja saada näin jotain irti viestistä.

Yksittäisen fotonin generoinnin periaate on melko yksinkertainen, mutta toteutus onkin osoittanut hankalammaksi. MIPT:n tutkijat näkevät ratkaisun piikarbidissa, puolijohdemateriaalissa, joka on pitkään unohtunut optoelektroniikassa. Elektroluminenssin ilmiö, jossa sähkövirta saa materiaalin emittoimaan valoa, havaittiin itse asiassa ensimmäistä kertaa piikarbidissa.

Tutkijaryhmä paneutui piikarbidin värikeskusten elektroluminesenssin fysiikkaan. Värikeskus on piikarbidin hilarakenteen pistevirhe, joka voi emittoida tai absorboida fotonin aallonpituudella, jolle materiaali on läpinäkyvä virheiden puuttuessa. Tämä prosessi on sähköllä ajettavan yhden fotonilähteen ytimessä.

Tutkijoiden mukaan piikarbidipohjaista yksittäisiä fotoneja emittoivaa diodia voidaan parantaa lähettämään jopa useita miljardeja fotoneja sekunnissa. Näin voidaan ajaa kvanttitekniikan protokollia tiedonsiirtonopeuksilla gigabittejä sekunnissa.

Tutkijat arvelevat, että olisi löydettävissä kirkkaammankin tuloksen tuottava materiaali mutta se edellyttäisi uusia valmistustekniikoita. Piikarbidipohjaiset yhden fotonin lähteet ovat yhteensopivia CMOS-tekniikan kanssa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 27.3.2018

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template