JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lähitulevaisuudessa yhä useamman palkanlaskijan työkaverina häärii robotti. Suomalaiset yritykset tutkivat automaation mahdollisuuksia jopa aktiivisemmin kuin pohjoismaiset kilpailijansa. Espoossa pääkonttoriaan pitävän Aditron palkanlaskijat voivat viestitellä Bobo-robotin kanssa sähköpostitse, aivan kuten kenen tahansa työkaverin.

Yksittäisen palkkalaskelman käsittely vaatii noin 20 vaihetta, ennen kuin palkka saadaan maksuun ja työntekijän tilille. Monessa yrityksessä niistä jokaisen suorittaa yhä ihminen – mutta yhä useampi kartoittaa mahdollisuuksia siirtää tehtäviä robottien hoidettaviksi.

- Olemme laskeneet, että palkanlaskennan vaiheista noin 80 prosenttia on mahdollista automatisoida täysin, kertoo Aditron liiketoimintajohtaja Petteri Hannula.

Palkkahallinnon ohjelmisto- ja ulkoistuspalveluita toimittava Aditro on tutkinut palkanlaskennan automatisaatiota nyt noin kolmen vuoden ajan. Konkreettinen esimerkki kehitystyön tuloksista on Bobo-niminen robotti, joka liittyi palkanlaskijoiden tiimiin vuoden 2016 keväällä.

- Palkanlaskijamme voivat viestitellä Bobon kanssa sähköpostitse. Se lähettää postia esimerkiksi silloin, kun palkkalaskelman tarkistus on valmistunut tai kyselee lisätietoja käynnissä olevaa tehtävää varten. Bobolta voi myös pyytää apua – aivan kuten muiltakin työkavereilta, Hannula kertoo.

Bobo tarvitsee muun muassa tarkistustyöhön vain noin kymmenesosan ajasta, joka ihmiseltä kuluu laskelman läpikäymiseen. Tulevaisuudessa palkkalaskelman käsittely saattaa sujua vieläkin nopeammin. - Kun kaikki mahdollinen on saatu automatisoitua, saattaa työ vaatia palkanlaskijalta vain muutaman napinpainalluksen. Tällä hetkellä suurin hyöty on kuitenkin se, että voimme vapauttaa asiantuntijoiden työaikaa rutiinitehtävistä haastavampaan ja tuottavampaan työhön, Hannula sanoo.

Palkkojaan odottaville työntekijöille laskennan vauhdittuminen voi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta seurata palkan kertymistä reaaliaikaisesti. - On mahdollista, että palkka voitaisiin maksaa vaikkapa kerran päivässä, Hannula visioi.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template