JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lähitulevaisuudessa yhä useamman palkanlaskijan työkaverina häärii robotti. Suomalaiset yritykset tutkivat automaation mahdollisuuksia jopa aktiivisemmin kuin pohjoismaiset kilpailijansa. Espoossa pääkonttoriaan pitävän Aditron palkanlaskijat voivat viestitellä Bobo-robotin kanssa sähköpostitse, aivan kuten kenen tahansa työkaverin.

Yksittäisen palkkalaskelman käsittely vaatii noin 20 vaihetta, ennen kuin palkka saadaan maksuun ja työntekijän tilille. Monessa yrityksessä niistä jokaisen suorittaa yhä ihminen – mutta yhä useampi kartoittaa mahdollisuuksia siirtää tehtäviä robottien hoidettaviksi.

- Olemme laskeneet, että palkanlaskennan vaiheista noin 80 prosenttia on mahdollista automatisoida täysin, kertoo Aditron liiketoimintajohtaja Petteri Hannula.

Palkkahallinnon ohjelmisto- ja ulkoistuspalveluita toimittava Aditro on tutkinut palkanlaskennan automatisaatiota nyt noin kolmen vuoden ajan. Konkreettinen esimerkki kehitystyön tuloksista on Bobo-niminen robotti, joka liittyi palkanlaskijoiden tiimiin vuoden 2016 keväällä.

- Palkanlaskijamme voivat viestitellä Bobon kanssa sähköpostitse. Se lähettää postia esimerkiksi silloin, kun palkkalaskelman tarkistus on valmistunut tai kyselee lisätietoja käynnissä olevaa tehtävää varten. Bobolta voi myös pyytää apua – aivan kuten muiltakin työkavereilta, Hannula kertoo.

Bobo tarvitsee muun muassa tarkistustyöhön vain noin kymmenesosan ajasta, joka ihmiseltä kuluu laskelman läpikäymiseen. Tulevaisuudessa palkkalaskelman käsittely saattaa sujua vieläkin nopeammin. - Kun kaikki mahdollinen on saatu automatisoitua, saattaa työ vaatia palkanlaskijalta vain muutaman napinpainalluksen. Tällä hetkellä suurin hyöty on kuitenkin se, että voimme vapauttaa asiantuntijoiden työaikaa rutiinitehtävistä haastavampaan ja tuottavampaan työhön, Hannula sanoo.

Palkkojaan odottaville työntekijöille laskennan vauhdittuminen voi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta seurata palkan kertymistä reaaliaikaisesti. - On mahdollista, että palkka voitaisiin maksaa vaikkapa kerran päivässä, Hannula visioi.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template