JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähköalan standardointijärjestö Sesko ry:n sähköautojen lataussuosituksesta on julkaistu uusi, päivitetty versio. Uusi lataussuositus on luettavissa ja vapaasti levitettävissä järjestön verkkosivuilla sekä tulostusta varten pdf-versiona.

Edellinen suositus oli vuodelta 2014, jota oli päivitetty hieman kesällä 2016. Uudessa suosituksessa on panostettu erityisesti luettavuuteen tavallisten kuluttajien ja taloyhtiöpäättäjien näkökulmasta sekä tyypillisten väärien huhujen alasampumiseen. Tällaisia vääriä huhuja ovat esimerkiksi ”Sesko ei hyväksy sukopistorasiasta lataamista” (kyllä hyväksyy, vaikka kiinteä latauslaite on suositeltavin) tai että teollisuuspistorasioista ladattaessa tulisi noudattaa 6 tunnin aikarajoitusta (ei tarvitse).

Lataussuosituksen pääkohderyhmää ovat taloyhtiöpäättäjät, sähköasentajat ja sähköauton omistajat tai sellaisen hankkimista suunnittelevat.

Uudessa suosituksessa on ohjeistukset niin turvalliseen lataamiseen kotitalouspistorasiasta kuin varsinaisen latausverkon suunnitteluun esimerkiksi taloyhtiötä varten. Ote on pidetty kansantajuisena ja varsinaisia sähkösuunnittelijoita varten on julkaistu ST-kortti numero 51.90 Sähköauton lataaminen ja latauspisteiden toteutus, joka sekin on päivitetty keväällä 2018 vastaamaan syksyllä 2017 uudistunutta pienjännitestandardia.

Lataussuosituksen ovat laatineet sähköalan ja sähköautoalan asiantuntijat Seskon sähköautojen ja latausjärjestelmien komiteassa. Myös tavallisten sähköautoilijoiden mielipidettä ja kokemuksia on kuultu.

Lataussuositus on ammattilaisten laatima suositus, ei laki eikä lain nojalla noudatettava standardi.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template