JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Sähköalan standardointijärjestö Sesko ry:n sähköautojen lataussuosituksesta on julkaistu uusi, päivitetty versio. Uusi lataussuositus on luettavissa ja vapaasti levitettävissä järjestön verkkosivuilla sekä tulostusta varten pdf-versiona.

Edellinen suositus oli vuodelta 2014, jota oli päivitetty hieman kesällä 2016. Uudessa suosituksessa on panostettu erityisesti luettavuuteen tavallisten kuluttajien ja taloyhtiöpäättäjien näkökulmasta sekä tyypillisten väärien huhujen alasampumiseen. Tällaisia vääriä huhuja ovat esimerkiksi ”Sesko ei hyväksy sukopistorasiasta lataamista” (kyllä hyväksyy, vaikka kiinteä latauslaite on suositeltavin) tai että teollisuuspistorasioista ladattaessa tulisi noudattaa 6 tunnin aikarajoitusta (ei tarvitse).

Lataussuosituksen pääkohderyhmää ovat taloyhtiöpäättäjät, sähköasentajat ja sähköauton omistajat tai sellaisen hankkimista suunnittelevat.

Uudessa suosituksessa on ohjeistukset niin turvalliseen lataamiseen kotitalouspistorasiasta kuin varsinaisen latausverkon suunnitteluun esimerkiksi taloyhtiötä varten. Ote on pidetty kansantajuisena ja varsinaisia sähkösuunnittelijoita varten on julkaistu ST-kortti numero 51.90 Sähköauton lataaminen ja latauspisteiden toteutus, joka sekin on päivitetty keväällä 2018 vastaamaan syksyllä 2017 uudistunutta pienjännitestandardia.

Lataussuosituksen ovat laatineet sähköalan ja sähköautoalan asiantuntijat Seskon sähköautojen ja latausjärjestelmien komiteassa. Myös tavallisten sähköautoilijoiden mielipidettä ja kokemuksia on kuultu.

Lataussuositus on ammattilaisten laatima suositus, ei laki eikä lain nojalla noudatettava standardi.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template