JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kvanttitietokoneita kehitetään ja rakennetaan nyt kaikkialla, koska tekniikka lupaa ratkaista monia sellaisia laskennallisia ongelmia, joihin nykytietokoneet eivät pysty. Nyt australialaistutkijat ovat tehneet merkittävän läpimurron kvanttikoneen tärkeän komponentin eli kubitin rakentamisessa.

Sydneyssä sijaitsevan New South Walesin yliopiston tutkijat ovat professori Michelle Simonsin johdolla onnistuneet ensimmäistä kertaa rakentamaan piille fosforiatomeista koostuvat kubitit, joiden välistä vuorovaikutusta he pystyvät ohjaamaan.

Kubitit ovat piialustalla 16 nanometrin päässä toisistaan. Toinen koostuu kahdesta fosforiatomista, toinen yhdestä. Kubittiparin ympärille on etsattu elektrodit, joilla niiden spiniä voidaan hallita.

Mikäl fosforikubittien spinit osoittavat eri suuntaan, ne vaihtavat spin-tilaansa. Mikäli spinit osoittavat samaan suuntaan, ne eivät vaikuta toisiinsa. Teorian mukaan kubittien välinen interaktio on mahdollista vain, jos niiden välinen etäisyys on maksimissaan 20 nanometriä.

Ensimmäistä kertaa tutkijat pystyvät mittapään avulla näkemän tarkasti kubittien sijainnin sekä mittaamaan niiden aaltotoiminnot. Tutkijat pystyvät myös replikoimaan kahden kubitin rakennetta, mikä mahdollistaa kvanttitietokoneen rakentamisen nyt, kun on mahdollista rakentaa kahden kubitin muodostama hila.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template