JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on yhdessä EDA-talo Cadence Design Systemsin kanssa tehnyt todellisen läpimurron piirien valmistustekniikassa. EUV-litografialla ja perinteisellä 193 nanometrin immersiolitografialla sekä Cadencen työkaluilla saatiin piille maailman ensimmäinen 3 nanometrin testipiiri.

Testipiirinä oli yleinen 64-bittinen prosessoripiiri, joka valmistettiin standardeilla solukirjastoilla. TRIM-prosessilla piirin reitityksen välit saatiin kutistettua 21 nanometriin.

Projektissa käytetyt työkalut olivat Cadencen Innovus, jolla suunnittelu saadaan piille vietävään muotoon, sekä Genus, joka on RTL-synteesin ja fyysisen synteesi työkalu, joka tukee uusimpia, tiheitä FinFET-vaatimuksia. Genus parantaa RTL-synteesin tuottavuutta jopa 10-kertaisesti tämän hetken kaupallisiin RTL-synteesityökaluihin verrattuna.

IMEC ja Cadence saavuttivat edellisen merkkipaalun vuonna 2015 viedessään piille ensimmäisen 5 nanometrin piirin. Tutkijoiden mukaan 3 nanometrin testipiirin toteutus osoittaa, että mobiilipiireissä voidaan odottaa lähivuosina merkittäviä mullistuksia.

Osaltaan testipiiri myös jatkaa kuuluisan Mooren lain elinikää.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template