JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Piin ominaisuuksien tullessa loppuun käytetyksi tutkijat etsivät uusia vähemmän tehoa kuluttavia mahdollisuuksia spintroniikasta. Se perustuu elektronien spinien suuntautumisen ominaisuuteen käsitellä ja tallentaa informaatiota. Tässä tarkoituksessa University of Arizonan tieteilijä tutkivat siirtymämetallin dikalgokeenejä eli TMD-materiaaleja (transition metal dichalcogenides).

Useimmat TMD:t osoittavat ominaisuuksiaan vain suurilla mutta vain yhden tai kolmen atomin ohuilla arkeilla. Niitä on vaikeita valmistaa laboratoriossa, puhumattakaan teollisesta massatuotannosta. Tohtoritutkijan Calley Eadsin neuvonantaja professori Oliver Montin tutkijaryhmä löysi äskettäin vaihtelevista tina- ja rikkikerroksista koostuvan vaihtoehdon, joissa ei tarvitse mennä atomisiin ohutlevyihin.

Tutkiakseen miten elektronit liikkuvat näissä materiaaleissa, tutkijat kehittivät "ajanottokellon", joka mahdollistaa liikkuvien elektronien seurannan attosekuntien eli sekunnin miljardisosan miljardisosien tarkkuudella. Lisäksi apuun tarvittiin laskennallinen fyysikko ja Stanfordin yliopiston SLAC:n röntgenspektroskopiaa ja asiantuntemusta.

Vahvalla röntgensäteilylähteellä nostettiin yksittäisiä elektroneja erittäin korkealle energiatasolle. Sen palatessa alkuperäiseen energiatasoonsa se tuottaa nimenomaisen signatuurin, jonka voi kaapata. Lisäksi tutkijat pystyivät erottamaan, olivatko elektronit samassa materiaalikerroksessa vai levisivätkö ne päällekkäisiin kerroksiin kiteen läpi.

Tutkijat näkivät elektronien virittyvän tällä tavoin siroten samassa kerroksessa äärimmäisen nopeasti, muutaman sadan attosekunnin ajassa. Sen sijaan elektroneilla, jotka ylittivät vierekkäiset kerrokset, kesti yli 10 kertaa pidempään palata perusenergian tilaansa. Tämä ero antaa tutkijoille mahdollisuuden erottaa toisistaan kaksi populaatiota.

- Olin todella innoissani löydettyäni tämä suunnallisen mekanismin, jossa varausten jakautuminen tapahtuu kerroksessa toisin kuin kerrosten läpi. Tällaista ei ollut koskaan ennen havaittu, kertoo tutkimuspaperin johtava kirjoittaja Calley Eads.

Tämä suuntaavuus on esimerkki siitä, mikä tekee TMD:stä kiehtovan tutkijoille: sitä voidaan käyttää informaation koodaamiseen. Esimerkiksi piistä ei löydy tällaista suuntaavuutta.

TMD-materiaaleissa insinöörit voisivat manipuloida elektroneja myös valolla, kuten laserilla, kirjoittaen, lukien ja käsittelen informaatiota optisesti. Ja ehkä jonain päivänä voi jopa tulla mahdolliseksi optisesti lomittaa informaatiota, mikä voisi avata tietä kvanttilaskentaan, arvioivat tutkijat.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 15.2.2018

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
21hreplyretweetfavorite
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
 
 

ny template