JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Orgaaniset aurinkokennot tulevat monen mielestä ratkaisemaan ison osan energiaongelmia. Linköpingin yliopiston professori Olle Inganäsin johdolla on kehitetty tekniikka, jolla orgaanisia kennoja voidaan painaa yksinkertaisemmalla ja edullisemmalla prosessilla kuin aiemmin.

 

Inganäsin tiimin tulokset on julkaistu Flexible Electronics -tiedelehdessä. Professorin itsensä mukaan orgaanisten kennojen hyötysuhde lähestyy jo perinteisten piipohjaisten kennojen lukemia, mutta tekniikoiden ei tarvitse kilpailla keskenään samoilla markkinoilla.

- Orgaanisia kennoja voidaan käyttää monessa kohteessa, jossa tarvitaan läpinäkyviä, pehmeitä, taipuvia, erivärisiä ja edullisesti valmistettavia kennoja, Inganäs sanoo.

Puolittain läpinäkyvässä aurinkokennomoduulissa (ks. kuva) käytetään elektrodeja, jotka ovat kaksi eri varianttia PEDOT:PSS-polymeeristä. Toista käytetään anodina ja toinen muokataan katodiksi. Moduulissa näkyvät raidat ovat juuri mainittuja anodi- ja katodimateriaaleja. Valoa imevä aktiivinen kerros on näiden välissä. Yksittäiset kennot moduulissa kytketään sarjaan.

Kun elektrodit ja aktiivikerros painetaan ohutkalvoina päällekkäin, vika yhdessä kerroksessa vahvistuu toisessa aiheuttaen lopulta lyhytsulkuja kennossa. Tähän asti ongelma on ratkaistu ajamalla sähkövirtaa kennon läpi.

Tämä menetelmä, jossa viat tavallaan ”poltetaan” pois, on työlästä ja aikaavievää. Lisäksi kunnolla toimivien kennojen saanto on aika huono. Inganäsin kehittämässä menetelmässä aktiivista polymeerimateriaalia käytetään liimana. Kaksi muovikalvoa – toisessa anodit ja toisessa katodit – päällystetään aktiivisella materiaalilla ja sen jälkeen rakenne laminoidaan. Koska prosessissa painetaan van kaksi kalvoa, virheiden määrä jää pienemmäksi ja todennäköisyys, että molemmissa kalvoissa olisi virhe juuri samassa kohtaa, on erittäin pieni.

Lisätietoa löytyy Linköpingin yliopiston sivuilta

 

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
15hreplyretweetfavorite
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
 
 

ny template