JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yhdysvaltain laivaston tutkimuslaboratoriossa on kehitetty uusi perovskiitti, jonka avulla on mahdollista tehdä nykyistä kirkkaampia ledejä tai tehokkaampia lasereita.

Kuvassa tutkijat Alex Efros Noam Bernstein takana sekä John Michopoulos ja John Lyons istumassa. Takana näkyy uuden nanokiteen atomirakenne. Kyse on CsPbX3-yhdisteestä eli cesium-lyijy-halidi-perovskiitista.

CsPbX3-kiteen erityinen ominaisuus on se, että sen eksitoni-tila on kirkas. Tämä tarkoittaa, että kide emittoi valoa paljon nopeammin kuin nykyiset ledimateriaalit. Kide saadaan emittoimaan koko näkyvän valon aluetta, kun vaihdellaan kloorin, bromin ja jodin välillä rakenteessa.

Kaikissa puolijohteissa alin energiatila eksitonissa on ”pimeä”. Tämä tarkoittaa, että materiaali emittoi valoa hitaasti ja heikosti. Koska perovskiittinanokiteissä alhaisin eksitonin energiataso on ”kirkas”, se emittoi valoa 20 kertaa nykyisiä materiaaleja nopeammin huoneenlämmössä. Kryo-alueen lämpötiloissa perovskiitti alkaa säteillä valoa 1000 kertaa nopeammin, mutta sen käytännön soveltaminen on toki vaikeampaa.

Ominaisuutta voidaan hyödyntää monella tapaa. Voidaan esimerkiksi valmistaa eldejä, jotka emittoivat valoa 20 kertaa kirkkaammin. Tai ajaa niitä pienemmällä virralla, jolloin säästetään tehonkulutuksessa. Samanlaiset edut toteutuvat myös laserien toimintaan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template