JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainvälinen tutkijaryhmä työstää tekniikkaa, jolla voitaisiin parantaa televisiokuvan laatua. Tavoitteena on kirkkaampi kuva, joka näyttäisi nykyistä enemmän värejä. Ratkaisu perustuu kvanttipisteiden hyödyntämiseen.

Projektissa ovat mukana Belfastissa sijatsevan Queen´s Universityn, Sveitsin ETH Zürichin ja Empa-tutkimuslaitoksen, Florida State -yliopiston sekä Taiwanin kansallisen tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat. Löydökset on raportoitu tuoreessa Science Advances -lehdessä ja ne ovat lupaavia.

Kvanttipisteet ovat pieniä puolijohdepisteitä tai täpliä, jotka voivat tuottaa hyvin kirkkaita värejä. Kun niitä klusteroidaan ryppäiksi, nämä alkavat heijastaa enemmän valoa, millä voidaan tuottaa aiempaa enemmän värejä.

Projektissa on luotu MAPbBr3-pisteitä (metyyliammonium-lyijy-bromi). Kun ne kerrostetaan eli eri materiaalit sijaitsevat omissa kerroksissaan, ihmissilmän vaste näiden heijastamalle näkyvälle valolle on hyvin korkea. Piste emittoi ison osan absorboimastaan valosta kirkkaina väreinä.

Tutkimusta johtavan tohtori Elton Santosin mukaan kvanttipisteillä voidaan kasvattaa näytön toistamien värien määrää yli 50 prosenttia. Tällainen uuden sukupolven FullHD-televisio voi olla totta jo 3-4 vuoden kuluessa, Santos arvioi.

Santos nimeää kvanttipisteiden uuden tuotantoprosessin AIE-prosessiksi (aggregation-induced emission). Tällä hetkellä AIE:llä voidaan tuottaa toistaiseksi kirkkain vihreä, joka on millään nanomateriaalilla saatu aikaan. Kun työssä saadaan valmiiksi samantasoinen sininen ja punainen, voidaan television ruudulla lopulta toteuttaa kaikki ne värit, jotka ihmissilmä kykenee erottelemaan.

Santosin mukaan tämä olisi televisioiden värintoiston ”Graalin malja”. Sitä enemmän värejä ei tarvita.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template