JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kansainvälinen tutkijaryhmä työstää tekniikkaa, jolla voitaisiin parantaa televisiokuvan laatua. Tavoitteena on kirkkaampi kuva, joka näyttäisi nykyistä enemmän värejä. Ratkaisu perustuu kvanttipisteiden hyödyntämiseen.

Projektissa ovat mukana Belfastissa sijatsevan Queen´s Universityn, Sveitsin ETH Zürichin ja Empa-tutkimuslaitoksen, Florida State -yliopiston sekä Taiwanin kansallisen tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat. Löydökset on raportoitu tuoreessa Science Advances -lehdessä ja ne ovat lupaavia.

Kvanttipisteet ovat pieniä puolijohdepisteitä tai täpliä, jotka voivat tuottaa hyvin kirkkaita värejä. Kun niitä klusteroidaan ryppäiksi, nämä alkavat heijastaa enemmän valoa, millä voidaan tuottaa aiempaa enemmän värejä.

Projektissa on luotu MAPbBr3-pisteitä (metyyliammonium-lyijy-bromi). Kun ne kerrostetaan eli eri materiaalit sijaitsevat omissa kerroksissaan, ihmissilmän vaste näiden heijastamalle näkyvälle valolle on hyvin korkea. Piste emittoi ison osan absorboimastaan valosta kirkkaina väreinä.

Tutkimusta johtavan tohtori Elton Santosin mukaan kvanttipisteillä voidaan kasvattaa näytön toistamien värien määrää yli 50 prosenttia. Tällainen uuden sukupolven FullHD-televisio voi olla totta jo 3-4 vuoden kuluessa, Santos arvioi.

Santos nimeää kvanttipisteiden uuden tuotantoprosessin AIE-prosessiksi (aggregation-induced emission). Tällä hetkellä AIE:llä voidaan tuottaa toistaiseksi kirkkain vihreä, joka on millään nanomateriaalilla saatu aikaan. Kun työssä saadaan valmiiksi samantasoinen sininen ja punainen, voidaan television ruudulla lopulta toteuttaa kaikki ne värit, jotka ihmissilmä kykenee erottelemaan.

Santosin mukaan tämä olisi televisioiden värintoiston ”Graalin malja”. Sitä enemmän värejä ei tarvita.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template