JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa noudatettavan sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n muutosehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella. Tällä hetkellä voimassa on standardin 3. painos, joka julkaistiin laajan valmistelun jälkeen maaliskuussa 2015. Koska edellisestä laajemmasta päivittämisestä on vain kolme vuotta, koko standardin kauttaaltaan uudistamisen sijaan standardi päivitetään nelisivuisella muutoslehdellä.

Standardin muutosehdotuksessa on päätavoitteena muuttaa standardin sisältöä vastaamaan paremmin vuoden 2017 alussa voimaan tullutta sähköturvallisuuslakia (1135/2016) ja valtioneuvoston asetusta sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016). Tämän takia standardin nimikkeitä on muutettu vastaamaan lain ja asetuksen mukaisia nimikkeitä ja tarkistettu kansallisia vaatimuksia.

Ehdotuksessa muun muassa yhdistetään työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan sekä englanninkielisestä esikuvastandardista periytyneen mutta suomalaisiin menettelytapoihin huonosti istuvan työsuorituksesta vastaavan henkilön nimikkeet.

Ehdotuksessa myös korjataan ristiriita, joka koski jännitetyön tekemistä: vuoden 2016 sähköturvallisuuslain mukaan sähköajoneuvojen voimajärjestelmän sähkötöissä ei sovelleta lain 73 § työkokemus- ja koulutusvaatimuksia, joten näitä ei voida edellyttää myöskään ajoakun jännitetöissä. Standardin mukainen jännitetyökoulutus kyseiseen työhön vaaditaan jatkossakin.

Standardiehdotuksen voi lukea ja antaa siitä palautetta SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 16.3.2018 mennessä. Palaute otetaan huomioon ennen standardin lopullista vahvistamista. Uudistettu standardi, eli SFS 6002/A1 Sähkötyöturvallisuus muutos 1, tulee voimaan huhti-toukokuussa 2018.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template