JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa noudatettavan sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n muutosehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella. Tällä hetkellä voimassa on standardin 3. painos, joka julkaistiin laajan valmistelun jälkeen maaliskuussa 2015. Koska edellisestä laajemmasta päivittämisestä on vain kolme vuotta, koko standardin kauttaaltaan uudistamisen sijaan standardi päivitetään nelisivuisella muutoslehdellä.

Standardin muutosehdotuksessa on päätavoitteena muuttaa standardin sisältöä vastaamaan paremmin vuoden 2017 alussa voimaan tullutta sähköturvallisuuslakia (1135/2016) ja valtioneuvoston asetusta sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016). Tämän takia standardin nimikkeitä on muutettu vastaamaan lain ja asetuksen mukaisia nimikkeitä ja tarkistettu kansallisia vaatimuksia.

Ehdotuksessa muun muassa yhdistetään työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan sekä englanninkielisestä esikuvastandardista periytyneen mutta suomalaisiin menettelytapoihin huonosti istuvan työsuorituksesta vastaavan henkilön nimikkeet.

Ehdotuksessa myös korjataan ristiriita, joka koski jännitetyön tekemistä: vuoden 2016 sähköturvallisuuslain mukaan sähköajoneuvojen voimajärjestelmän sähkötöissä ei sovelleta lain 73 § työkokemus- ja koulutusvaatimuksia, joten näitä ei voida edellyttää myöskään ajoakun jännitetöissä. Standardin mukainen jännitetyökoulutus kyseiseen työhön vaaditaan jatkossakin.

Standardiehdotuksen voi lukea ja antaa siitä palautetta SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 16.3.2018 mennessä. Palaute otetaan huomioon ennen standardin lopullista vahvistamista. Uudistettu standardi, eli SFS 6002/A1 Sähkötyöturvallisuus muutos 1, tulee voimaan huhti-toukokuussa 2018.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template