JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa noudatettavan sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n muutosehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella. Tällä hetkellä voimassa on standardin 3. painos, joka julkaistiin laajan valmistelun jälkeen maaliskuussa 2015. Koska edellisestä laajemmasta päivittämisestä on vain kolme vuotta, koko standardin kauttaaltaan uudistamisen sijaan standardi päivitetään nelisivuisella muutoslehdellä.

Standardin muutosehdotuksessa on päätavoitteena muuttaa standardin sisältöä vastaamaan paremmin vuoden 2017 alussa voimaan tullutta sähköturvallisuuslakia (1135/2016) ja valtioneuvoston asetusta sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016). Tämän takia standardin nimikkeitä on muutettu vastaamaan lain ja asetuksen mukaisia nimikkeitä ja tarkistettu kansallisia vaatimuksia.

Ehdotuksessa muun muassa yhdistetään työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan sekä englanninkielisestä esikuvastandardista periytyneen mutta suomalaisiin menettelytapoihin huonosti istuvan työsuorituksesta vastaavan henkilön nimikkeet.

Ehdotuksessa myös korjataan ristiriita, joka koski jännitetyön tekemistä: vuoden 2016 sähköturvallisuuslain mukaan sähköajoneuvojen voimajärjestelmän sähkötöissä ei sovelleta lain 73 § työkokemus- ja koulutusvaatimuksia, joten näitä ei voida edellyttää myöskään ajoakun jännitetöissä. Standardin mukainen jännitetyökoulutus kyseiseen työhön vaaditaan jatkossakin.

Standardiehdotuksen voi lukea ja antaa siitä palautetta SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 16.3.2018 mennessä. Palaute otetaan huomioon ennen standardin lopullista vahvistamista. Uudistettu standardi, eli SFS 6002/A1 Sähkötyöturvallisuus muutos 1, tulee voimaan huhti-toukokuussa 2018.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
15hreplyretweetfavorite
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
 
 

ny template