JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Suomessa noudatettavan sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n muutosehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella. Tällä hetkellä voimassa on standardin 3. painos, joka julkaistiin laajan valmistelun jälkeen maaliskuussa 2015. Koska edellisestä laajemmasta päivittämisestä on vain kolme vuotta, koko standardin kauttaaltaan uudistamisen sijaan standardi päivitetään nelisivuisella muutoslehdellä.

Standardin muutosehdotuksessa on päätavoitteena muuttaa standardin sisältöä vastaamaan paremmin vuoden 2017 alussa voimaan tullutta sähköturvallisuuslakia (1135/2016) ja valtioneuvoston asetusta sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016). Tämän takia standardin nimikkeitä on muutettu vastaamaan lain ja asetuksen mukaisia nimikkeitä ja tarkistettu kansallisia vaatimuksia.

Ehdotuksessa muun muassa yhdistetään työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojan sekä englanninkielisestä esikuvastandardista periytyneen mutta suomalaisiin menettelytapoihin huonosti istuvan työsuorituksesta vastaavan henkilön nimikkeet.

Ehdotuksessa myös korjataan ristiriita, joka koski jännitetyön tekemistä: vuoden 2016 sähköturvallisuuslain mukaan sähköajoneuvojen voimajärjestelmän sähkötöissä ei sovelleta lain 73 § työkokemus- ja koulutusvaatimuksia, joten näitä ei voida edellyttää myöskään ajoakun jännitetöissä. Standardin mukainen jännitetyökoulutus kyseiseen työhön vaaditaan jatkossakin.

Standardiehdotuksen voi lukea ja antaa siitä palautetta SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 16.3.2018 mennessä. Palaute otetaan huomioon ennen standardin lopullista vahvistamista. Uudistettu standardi, eli SFS 6002/A1 Sähkötyöturvallisuus muutos 1, tulee voimaan huhti-toukokuussa 2018.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
12hreplyretweetfavorite
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template