JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Columbia Engineeringin tutkijat ovat tehneet merkittävän läpimurron fysiikassa ja materiaalitieteessä. Yhteistyössä Princetonin ja Purduen yliopistojen ja Istituto Italiano di Tecnologian kollegoiden kanssa tutkijat ovat kehittäneet keinotekoista grafeenia luomalla ensimmäistä kertaa grafeenin elektronisen rakenteen puolijohteeseen.

- Tämä virstanpylväs määrittelee uuden huippuluokan kondensoituneen aineen tieteessä ja nanovalmistuksessa. Vaikka keinotekoista grafeenia on esitelty muissa järjestelmissä, kuten optisissa, molekyylisissä ja fotonisissa hiloissa, näillä alustoilla ei ole puolijohdeteknologian tarjoamaa monipuolisuutta ja mahdollisuuksia, kertoo Columbia Engineeringin fysiikan professori Aron Pinczuk.

Puolijohteen keinotekoiset grafeenirakenteet voivat olla kiinnostavia alustoja tutkittaessa uudenlaisia elektronisia transistoreita, joilla on ylivoimaisia ominaisuuksia ja niistä voi kenties löytyä uusia tapoja datan säilyttämiseen eksoottisissa kvanttimekaanisissa tiloissa.

Luonnollisella grafeenilla on vain yhdenlainen atomijärjestely: atomien asemat grafeenihilassa ovat kiinteät, joten kaikki kokeet sijoittuvat näihin rajoitteisiin. Keinotekoisessa grafeenissa hila voidaan suunnitella laajaan valikoimaan välimatkoja ja kokoonpanoja, mikä tekee siitä kiinnostavan viritelmän tutkijoille, koska sillä on monipuolisempia ominaisuuksia kuin luonnollisella materiaalilla.

Keinotekoisen grafeenin kehittämiseen käytettiin tavanomaisen sirutekniikan työkaluja. Galliumarsenidiin luotiin kerrostettu kaksiulotteinen rakenne, jossa elektronit voivat liikkua vain hyvin kapealla kerroksella. Nanolitografian avulla luotiin kuusikulmaisten hilapaikkojen kuviointi, joissa elektronit rajoittuivat sivusuunnassa.

Asettamalla nämä tavallaan "keinotekoiset atomit" riittävän lähellä toisiaan (n. 50 nanometrin etäisyydelle), ne voisivat vuorovaikuttaa kvanttimekaanisesti, samaan tapaan kuin atomit jakavat elektronejansa kiinteissä aineissa.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 18.12.2017

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
14hreplyretweetfavorite
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template