JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Rice Universityn vetämän kansainvälisen tutkijaryhmän tekemissä kokeissa havaittiin aiemmin tuntemattoman aineen tila eli topologinen eksitoninen eriste. Tutkijoiden löytämää rakennetta voitaisiin käyttää topologisessa kvanttitietokoneessa. Sellaisessa informaatio tallennetaan kvanttihiukkasissa, jotka on "punottu" yhteen, tavalla jota ei helposti murreta.

Nämä vakaat ja punotut topologiset kubitit voisivat välttää dekoherenssia, jossa kubitit menettävät niihin tallennetun informaatiota.

Ricen, Pekingin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat loivat eksitonisia eristeitä, kooten niitä pinottavista puolijohteista. Kun rakenne jäähdytetään noin 10 kelvinin lämpötilaan, sen sisällä muodostuu superfluidinen kvanttiliuos, josta sähkö ei pääse läpi.

Liuoksen reunatilalla ei ole sähköistä resistanssia. Näin siitä saa johteen, jossa elektronit ovat sidoksissa niiden spin-momenttiin. Jos niillä on yhden tyypin spin, ne menevät myötäpäivään ja jos niillä on toinen, ne menevät vastapäivään.

Näihin vastakkaisiin elektronivirtoihin rakennetuilla palmikointipiireillä olisi luontaiset topologiset ilmiöt, joita voitaisiin käyttää vikasietoisten kubittien muodostamiseen. Tutkijoiden mukaan samoja periaatteita saattaisi voida soveltaa myös huoneenlämmössä riittävän puhtailla materiaaleilla.

Kalifornian yliopiston tutkijat Santa Barbarassa ovat puolestaan kuvanneet menetelmän, jolla "hashtagin" -muotoiset nanolankarakenteet voitaneen saada tuottamaan Majorana-kvasipartikkeleita.

Ne ovat eksoottisia tiloja, joita jos niitä saadaan aikaiseksi, voidaan käyttää koodaamaan tietoja, joilla on hyvin pieni riski dekoherenssille. Majoranoja, joilla on luonnollinen immuniteetti virheille, voitaisiin käyttää ideaalisen kubitin toteuttamiseen topologiselle tietokoneelle ja tutkijoiden mukaan se voisi johtaa käytännöllisempään kvanttitietokoneeseen, koska sen vikasietomenettely vaatii vähemmän kubitteja virheenkorjausta varten.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 15.12.2017

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
27mreplyretweetfavorite
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
56mreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template