JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joidenkin vuosien päästä ilma on sakeanaan droneja tai robottilennokkeja. Imatralta tuleva Rumble Tools aikoo kasvaa satojen miljoonien eurojen yritykseksi täysin uniikilla ideallaan: sen valmistama asema hallinnoi ainoana maailmassa dronen lähettämistä tehtäväänsä, datankeruuta ja akun vaihtoa ennen seuraavaa tehtävää.

Rumble Tools esitteli eilen Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa ensimmäistä kertaa maailmassa asemaansa, joka tekee drone-liiketoiminnasta täysin automatisoitua. Hälytyksen tullessa drone siirtyy linjaa pitkin, siihen ladataan tehtävät parametrit ja uusi akku, ja lennokki lähetetään matkaansa.

Dronea voidaan käyttää monenlaisiin valvontatehtäviin. Ensimmäiset pilotit Rumble Tools toteutti Stora Ensin Imatran tehtaiden kanssa. Firefighter-robottilennokilla on valvottu tuotannon paloturvallisuutta.

Rumble Toolsin liikeidea latausasemineen on globaalistikin uniikki. Tällä hetkellä imatralaisyrityksessä on alle 30 työntekijää, mutta ohjelmistokehittäjiä haetaan lisää koko ajan. Tavoitteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomat. – Muutaman vuoden kuluttua meidän liikevaihtomme pitäisi olla sadan miljoonan euron luokkaa, sanoo liiketoimintajohtaja Antti Korhonen.

Teknologiajohtaja Toni Rosendahl sanoo puolestaan, että kyse on alustasta, jota voidaan käyttää moneen sovellukseen. Dronea voidaan käyttää valvontatehtävien lisäksi esimerkiksi kuriiripalveluihin, mitä vähän suurempi yritys Amazonkin jo tekee. Amazonia Rumble Tools ei ehkä ole haastamassa, mutta latausasemiaan se verkkojätille myisi mielellään.

Rosendahlin mukaan yhden räätälöidyn dronen ja latausaseman sisältävä paketti maksaa noin 50 tuhatta euroa. Eikös Rajavartiolaitoksen kannattaisi miehittää koko itäraja tällaisilla täysautomaattisilla lennokeilla? – Ehkä sellaisia suunnitelmia on jo, Rosendahl kertoo.

Ainakin tässä vaiheessa drone- ja asematuotanto on Suomessa. Mikäli tekniikka tekee ison kansainvälisen läpimurron, joutuu Rumble Tools hakemaan valmistuskumppaneita ulkomailta. Sellainen löytyy jostakin Singaporen läheltä, jossa Rubmle Toolsilla on jo toimisto.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template