JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joidenkin vuosien päästä ilma on sakeanaan droneja tai robottilennokkeja. Imatralta tuleva Rumble Tools aikoo kasvaa satojen miljoonien eurojen yritykseksi täysin uniikilla ideallaan: sen valmistama asema hallinnoi ainoana maailmassa dronen lähettämistä tehtäväänsä, datankeruuta ja akun vaihtoa ennen seuraavaa tehtävää.

Rumble Tools esitteli eilen Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa ensimmäistä kertaa maailmassa asemaansa, joka tekee drone-liiketoiminnasta täysin automatisoitua. Hälytyksen tullessa drone siirtyy linjaa pitkin, siihen ladataan tehtävät parametrit ja uusi akku, ja lennokki lähetetään matkaansa.

Dronea voidaan käyttää monenlaisiin valvontatehtäviin. Ensimmäiset pilotit Rumble Tools toteutti Stora Ensin Imatran tehtaiden kanssa. Firefighter-robottilennokilla on valvottu tuotannon paloturvallisuutta.

Rumble Toolsin liikeidea latausasemineen on globaalistikin uniikki. Tällä hetkellä imatralaisyrityksessä on alle 30 työntekijää, mutta ohjelmistokehittäjiä haetaan lisää koko ajan. Tavoitteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomat. – Muutaman vuoden kuluttua meidän liikevaihtomme pitäisi olla sadan miljoonan euron luokkaa, sanoo liiketoimintajohtaja Antti Korhonen.

Teknologiajohtaja Toni Rosendahl sanoo puolestaan, että kyse on alustasta, jota voidaan käyttää moneen sovellukseen. Dronea voidaan käyttää valvontatehtävien lisäksi esimerkiksi kuriiripalveluihin, mitä vähän suurempi yritys Amazonkin jo tekee. Amazonia Rumble Tools ei ehkä ole haastamassa, mutta latausasemiaan se verkkojätille myisi mielellään.

Rosendahlin mukaan yhden räätälöidyn dronen ja latausaseman sisältävä paketti maksaa noin 50 tuhatta euroa. Eikös Rajavartiolaitoksen kannattaisi miehittää koko itäraja tällaisilla täysautomaattisilla lennokeilla? – Ehkä sellaisia suunnitelmia on jo, Rosendahl kertoo.

Ainakin tässä vaiheessa drone- ja asematuotanto on Suomessa. Mikäli tekniikka tekee ison kansainvälisen läpimurron, joutuu Rumble Tools hakemaan valmistuskumppaneita ulkomailta. Sellainen löytyy jostakin Singaporen läheltä, jossa Rubmle Toolsilla on jo toimisto.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template