JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Joidenkin vuosien päästä ilma on sakeanaan droneja tai robottilennokkeja. Imatralta tuleva Rumble Tools aikoo kasvaa satojen miljoonien eurojen yritykseksi täysin uniikilla ideallaan: sen valmistama asema hallinnoi ainoana maailmassa dronen lähettämistä tehtäväänsä, datankeruuta ja akun vaihtoa ennen seuraavaa tehtävää.

Rumble Tools esitteli eilen Tekesin 100 Lasissa! -tapahtumassa ensimmäistä kertaa maailmassa asemaansa, joka tekee drone-liiketoiminnasta täysin automatisoitua. Hälytyksen tullessa drone siirtyy linjaa pitkin, siihen ladataan tehtävät parametrit ja uusi akku, ja lennokki lähetetään matkaansa.

Dronea voidaan käyttää monenlaisiin valvontatehtäviin. Ensimmäiset pilotit Rumble Tools toteutti Stora Ensin Imatran tehtaiden kanssa. Firefighter-robottilennokilla on valvottu tuotannon paloturvallisuutta.

Rumble Toolsin liikeidea latausasemineen on globaalistikin uniikki. Tällä hetkellä imatralaisyrityksessä on alle 30 työntekijää, mutta ohjelmistokehittäjiä haetaan lisää koko ajan. Tavoitteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomat. – Muutaman vuoden kuluttua meidän liikevaihtomme pitäisi olla sadan miljoonan euron luokkaa, sanoo liiketoimintajohtaja Antti Korhonen.

Teknologiajohtaja Toni Rosendahl sanoo puolestaan, että kyse on alustasta, jota voidaan käyttää moneen sovellukseen. Dronea voidaan käyttää valvontatehtävien lisäksi esimerkiksi kuriiripalveluihin, mitä vähän suurempi yritys Amazonkin jo tekee. Amazonia Rumble Tools ei ehkä ole haastamassa, mutta latausasemiaan se verkkojätille myisi mielellään.

Rosendahlin mukaan yhden räätälöidyn dronen ja latausaseman sisältävä paketti maksaa noin 50 tuhatta euroa. Eikös Rajavartiolaitoksen kannattaisi miehittää koko itäraja tällaisilla täysautomaattisilla lennokeilla? – Ehkä sellaisia suunnitelmia on jo, Rosendahl kertoo.

Ainakin tässä vaiheessa drone- ja asematuotanto on Suomessa. Mikäli tekniikka tekee ison kansainvälisen läpimurron, joutuu Rumble Tools hakemaan valmistuskumppaneita ulkomailta. Sellainen löytyy jostakin Singaporen läheltä, jossa Rubmle Toolsilla on jo toimisto.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template