JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkimuksessa keksittiin 20 vuotta sitten, että transistoreja voitiin nopeuttaa vaihtamalla vanhat alumiiniset johtimet kuparisiin. Kupari on edelleen paras materiaali noin 15 nanometrin viivanleveyteen saakka, mutta kun mennään sen alle, kuparin aikakausi tulee väistämättä päättymään.

Näin näkee IBM:n tutkimuksessa materiaalien kehityksestä vastaava Dan Edelstein, joka tunnetaan laajalti nimellä Mr Copper. Edelstein mukaan kupari osoittautui monella tapaa käänteentekeväksi materiaaliksi.

- Ilman kuparia prosessorien kehitys olisi törmännyt seinään ja keskuskoneiden suorittimia ei olisi voitu skaalata 180 nanometriä pienemmäksi.

Kupari johtaa sähköä merkittävästi alumiinia paremmin ja se kestää myös korkeampia virtoja kulumatta. Kuparin ongelma oli se, että se vahingoitti – myrkytti, kuten Edestein sanoo – piin, jos se pääsee CMOS-piitransistorien kanssa kosketuksiin.

Tämä edellytti tuotantoprosessin kehittämistä niin, että kupari voitiin asentaa johtimeksi sirulle ja samalla eristää se piistä. IBM julkisti kupari-CMOS-prosessorinsa vuonna 1997 ja tämä mahdollisti puolijohteiden kehityksen Mooren lain hengessä 180 nanometristä aina 15 nanometriin asti.

Jotta Mooren lakia voitaisiin jatkaa myös alle 15 nanometrin viivanleveyksissä, on kupari Edelsteinin mukaan pakko korvata muilla metalleilla Niiden resistiivisyyden pitää olla kuparia korkeampi. Mahdollisia kandidaatteja ovat  Edelsteinin mukaan rutenium, kobaltti, nikkeli ja muut platinaryhmään kuuluvat jalometallit.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template