JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Japanissa käytetään edelleen paljon VDSL-yhteyksiä, mutta valtaosaa niistä ollaan lopettamassa. Operaattoreista EneCom kertoo korvaavansa VDSL-yhteydet Nokian G.fast-tekniikalla, jolla päästään kuparilinjoilla gigabitin datanopeuksiin.

G.fast on alun perin Bell Labsissa kehitetty tekniikka. Ensimmäisen G.fast-verkon Nokia toimitti EneComille jo vuoden 2016 alkupuolella. Nyt operaatori on päättänyt laajamittaisesta siirtymästä onnistuneiden testien jälkeen.

G.fast on ITU;n vuonna 2014 ratifioima tekniikka. Se tuo gigabittiin yltävät yhteydet sadan metrin päässä jakelukeskuksesta. 200 metrin päässä standardi lupaa nopeudeksi 200 megabittiä sekunnissa ja 250 metrin päässä vielä 150 megabittiä sekunnissa. Jos linkki ei ole liian pitkä, voidaan G.fastilla siirtää myös 8K-televisiokuvaa.

Nokian ja EneComin sopimus tähtää myös yhteyksien päivittämiseen XG.fast-tekniikkaan tulevina vuosina. Nokian mukaan XG.fastissa tavalliseen 0,6 millin puhelinlinjaan muodostetaan 500 megahertsin levyinen kanava, jossa bitit liikkuvat 10 gigabittiä sekunnissa noin 30 metrin etäisyyden tuplaparikaapelilla. Yhdellä kaapelilla päästään kahteen gigabittiin sadan metrin matkalla.

Nokian etuna Japanissa on se, että sen modeemit tarjoavat ainoana sujuvan siirtymän VDSL-yhteyksistä G.fastiin.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
14hreplyretweetfavorite
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template