JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM, Digita ja Etteplan polkaisivat tänään käyntiin Future City Challenge -kisan, jossa kuusi suomalaista kaupunkia hakee uusia, innovatiivisia avointa dataa, IoT-yhteyksiä ja tekoälyanalytiikkaa yhdistäviä sovelluksia. Kisaan on jo ilmoittautunut viitisenkymmentä tiimiä, mutta lisääkin sopii vielä mukaan.

Älykkäistä kaupungeista on Suomessa puhuttu jo pitkän aikaa, mutta Future City Challenge vie monia ideoita konkreettiseen suuntaan. Isot kaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Jyväskylä ja Oulu – antavat avoimen datansa tiimien käyttöön ja nämä kehittävät sen pohjalta jonkin kaupunkia, sen asukkaita tai vieraita hyödyntävän innovaation.

Etteplan tarjoaa tiimeille LoRa-verkossa toimivan kortin, jolla ideassa käytetty data lähetetään Digitan operoiman LoRa-verkon kautta palvelimelle. Sovelluksen dataa voidaan analysoida IBM:n pilvialustalla, jossa käyttöön saadaan jopa Watson-tekoälylaskenta.

Kisa on hyvin nopea, sillä jo joulu-tammikuussa järjestetään valmennus- ja sparraustapahtumia. Valmista tiimeillä pitäisi olla tammikuun loppuun mennessä ja voittajat julkistetaan 14. helmikuuta Helsingissä järjestettävässä tapahtumassa.

Kaupunkien esittelemät haasteet eroavat hieman toisistaan. Espoo haluaa esimerkiksi käyttöönsä idean, jolla voidaan seurata koulujen ja päiväkotien sisäilmaa reaaliajassa. Helsingissä tiimejä haastetaan kehittämään tulevaisuuden palveluja asukkaiden ja vieraiden antaman palautteen perusteella.

Jyväskylässä kaupunki haluaa esimerkiksi järjestelmän, joka kertoo reaaliajassa vapaiden pysäköintipaikkojen tilanteen katujen varsilla. Tampereella toivotaan seurantajärjestelmää, jolla kerrotaan asukkaille heidän valintojensa vaikutukset kaupungin sähkönkulutukseen. Vantaalla haetaan vaikkapa palvelua, joka yhdistää joukkoliikenteen ja vapaa-ajan palvelumahdollisuudet samassa sovelluksessa.

Etteplan auttaa tiimejä sekä käyttämään LoRa-tekniikkaa että siirtämään datansa sovelluksen käyttöön Digitan verkkoa pitkin. Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola kertoi, että LoRa-verkko kattaa Suomen jo varsin hyvin. Parhaimmillaan hän on saanut linkin yltämään Tallinnan satamasta Helsinkiin eli 80 kilometrin matkan.

Lisätietoa kisasta löytyy sen verkkosivuilta. Mukaan ehtii vielä ensi viikon aikana, sillä ilmoittautuminen päättyy 3.12.2017. Kaupungit palkitsevat parhaat innovaatiot joko rahapalkiinoin taimahdollisuudella toteuttaa ideasta laajamittainen pilotti.

http://futurecitychallenge.fi/

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template