JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM, Digita ja Etteplan polkaisivat tänään käyntiin Future City Challenge -kisan, jossa kuusi suomalaista kaupunkia hakee uusia, innovatiivisia avointa dataa, IoT-yhteyksiä ja tekoälyanalytiikkaa yhdistäviä sovelluksia. Kisaan on jo ilmoittautunut viitisenkymmentä tiimiä, mutta lisääkin sopii vielä mukaan.

Älykkäistä kaupungeista on Suomessa puhuttu jo pitkän aikaa, mutta Future City Challenge vie monia ideoita konkreettiseen suuntaan. Isot kaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Jyväskylä ja Oulu – antavat avoimen datansa tiimien käyttöön ja nämä kehittävät sen pohjalta jonkin kaupunkia, sen asukkaita tai vieraita hyödyntävän innovaation.

Etteplan tarjoaa tiimeille LoRa-verkossa toimivan kortin, jolla ideassa käytetty data lähetetään Digitan operoiman LoRa-verkon kautta palvelimelle. Sovelluksen dataa voidaan analysoida IBM:n pilvialustalla, jossa käyttöön saadaan jopa Watson-tekoälylaskenta.

Kisa on hyvin nopea, sillä jo joulu-tammikuussa järjestetään valmennus- ja sparraustapahtumia. Valmista tiimeillä pitäisi olla tammikuun loppuun mennessä ja voittajat julkistetaan 14. helmikuuta Helsingissä järjestettävässä tapahtumassa.

Kaupunkien esittelemät haasteet eroavat hieman toisistaan. Espoo haluaa esimerkiksi käyttöönsä idean, jolla voidaan seurata koulujen ja päiväkotien sisäilmaa reaaliajassa. Helsingissä tiimejä haastetaan kehittämään tulevaisuuden palveluja asukkaiden ja vieraiden antaman palautteen perusteella.

Jyväskylässä kaupunki haluaa esimerkiksi järjestelmän, joka kertoo reaaliajassa vapaiden pysäköintipaikkojen tilanteen katujen varsilla. Tampereella toivotaan seurantajärjestelmää, jolla kerrotaan asukkaille heidän valintojensa vaikutukset kaupungin sähkönkulutukseen. Vantaalla haetaan vaikkapa palvelua, joka yhdistää joukkoliikenteen ja vapaa-ajan palvelumahdollisuudet samassa sovelluksessa.

Etteplan auttaa tiimejä sekä käyttämään LoRa-tekniikkaa että siirtämään datansa sovelluksen käyttöön Digitan verkkoa pitkin. Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola kertoi, että LoRa-verkko kattaa Suomen jo varsin hyvin. Parhaimmillaan hän on saanut linkin yltämään Tallinnan satamasta Helsinkiin eli 80 kilometrin matkan.

Lisätietoa kisasta löytyy sen verkkosivuilta. Mukaan ehtii vielä ensi viikon aikana, sillä ilmoittautuminen päättyy 3.12.2017. Kaupungit palkitsevat parhaat innovaatiot joko rahapalkiinoin taimahdollisuudella toteuttaa ideasta laajamittainen pilotti.

http://futurecitychallenge.fi/

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template