JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Dynaamisia RAM-muisteja valmistavia yrityksiä on enää kolme. Amerikkalainen Micron on pärjännyt hyvin korealaisten Samsungin ja Hynixin puristuksessa. Kyse ei ole enää henkiinjäämisestä, vaan Micron tekee dram-piireillään jo enemmän rahaa kuin flasheilla.

Elokuussa päättyneellä neljänneksellä amerikkalaisyritys teki 2,84 miljardin dollarin liikevaihdon. Tutkimuslaitos IHS muistuttaa, että summa on 23 prosenttia suurempi kuin edellisneljänneksen lukema.

Lähes puolet Micronin tuloista eli 1,24 miljardia dollaria tuli dram-piireistä. Yhtiön nand-piireissä kasvua on selvästi hitaampaa. Osa Micronin kasvusta perustuu lupaan ostaa japanilainen Elpida, jonka se sai viime vuonna.

Kun valmistajia on jäljellä enää kolme, myös yksittäiset tapahtumat vaikuttavat markkinoihin. Hynixin tehtaan tulipalo kasvatti hetkellisesti Micronin ja Samsungin piirien kysyntää ja tietenkin nosti samalla markkinahintoja.

Dram-markkinat ovat kokeneet suuren mullistuksen viime vuosina. Suurin muutos on ilman muuta PC:n dominanssin kaatuminen. 1980-luvulta alkaean 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuun PC:n osuus DRAM-myynnistä oli 65-85 prosenttia. Vuonna 2012 PC-koneisin meni enää alle 50 prosenttia siruista. Osaltaan tähän vaikuttaa PC-myynnin hiipuminen, mutta myös kännykkä- ja tablettimyynnin kasvu. Valmistajien tuotevalikoima painottuu yhä enemmän mobiilipiireihin.  

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template