JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elisa kertoo testanneensa vappuna Kaivopuistossa viranomaispalveluiden priorisointia kaupallisessa 4G-verkossa. Testi osoitti viranomaispriorisoinnin toimivan erinomaisesti myös erittäin haastavissa testiolosuhteissa.

Tehty testi on jatkoa Elisan ja Nokian helmikuussa tekemälle testille, jossa viranomaispalveluiden priorisointia testattiin ensimmäisenä Pohjoismaissa kaupallisessa verkossa. 

Viranomaisyhteyksissä halutaan hyödyntää myös kaupallisia 4G-verkkoja, koska Tetra-tekniikkaan perustuvan Virven kapasiteetti ei riitä esimerkiksi valvontavideoiden siirtoon. Sen takia Suomessa siirrytään jollakin aikataululla hybridiratkaisuun, jossa Virve-verkon rinnalla raskaampi data kulkkee operaattorien kaupallisessa verkossa.

Jotta viranomaisliikenne voisi siirtyä kaupalliseen verkkoon, sille pitää antaa ykkösprioriteetti. Peruskäyttäjän Youtube-videon lataus joutuu väistymään viranomaisen kriittisen tapahtumatiedon välittämisen tieltä.

Elisan mukaan Kaivopuistossa oli vappupäivänä kymmeniä tuhansia mobiiliverkon käyttäjiä. Testitilanteessa pystyttiin simuloimaan todellista hätätilannetta ruuhkaisessa ympäristössä, jossa tukiasemilla on viranomaisten lisäksi runsaasti muitakin käyttäjiä. Viranomaispalvelut toimivat aidosti haastavassa tilanteessa erinomaisesti, eivätkä muutkaan käyttäjät juuri kokeneet häiriöitä.

Tällä hetkellä viranomaisten tiedonsiirtopalvelut toimivat jo osittain kaupallisissa mobiiliverkoissa. Nopeasti kehittyvät 4G-verkot mahdollistavat viranomaisille nykyaikaisemmat tietoliikennepalvelut ja kaikkien olemassa olevien 4G-taajuuksien hyödyntämisen.

Viranomaispalvelujen siirtämistä kaupallisiin 4G-verkoihin selvitetään useissa maissa. Englannissa ollaan pisimmällä: siellä on jo sovittu viranomaisten puhe- ja datapalvelujen siirtämisestä kaupalliseen 4G-verkkoon.  Suomessa tiedonsiirtopalveluiden laajamittaista siirtämistä 4G-verkon päälle selvitetään parhaillaan yhteistyössä ministeriöiden, viranomaisten ja operaattoreiden välillä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template