JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Spinversen koordinoimassa LuxTurrim5G-hankkeessa ryhdytään jo tänä vuonna pilotoimaan älykkäisiin valopylväisiin integroituja 5G-tukiasemia. Nokia Bell Labs suunnittelee pilottiin soveltuvan 5G-testiverkon, jota testataan aluksi Espoon Karamalmilla ”5G Test Network Finlandin” Take-5 -runkoverkon avulla.

Hankkeen johtaja Juha Salmelin Nokia Bell Labsista kertoo, että pilotissa tullaan testaamaan sekä alhaisia että millimetritaajuuksia. Korkeilla taajuuksilla valopylväiden väli - tyypillisesti noin 50 metriä - on juuri sopiva pienten mm-taajuuksiin sopivien 5G-solujen koko.

Kolmivuotisen hankkeen koko on 15 miljoonaa euroa ja sen rahoittavat mukana olevat yritykset sekä Tekes. Mukana ovat Nokia Bell Labs, Sitowise, Exel Composites, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, C2 Smart Light, VTT, Tampereen teknillinen yliopisto ja Aalto-yliopisto.

Laajassa hankkeessa yhdistyvät niin älypylväiden, mini-tukiasemien ja 5G-verkon tekninen kehitys, uudenlaisen kaupunki-infran suunnittelu kuin myös verkon mahdollistamat uudet sovellukset ja liiketoimintamallit liittyen esimerkiksi paikannukseen, älykkääseen liikenteeseen, turvallisuuteen, sään monitorointiin, tiedonjakoon ja mainontaan.

Juha Salmelin on vielä vaitonainen 5G-tukiasemien tekniikasta. Hän myöntää, että yksi keino valopylväiden liittämiseen runkoverkkoon on valokuitu, mutta näistä yksityiskohdista saataneen lisätietoa pilotin alkaessa. Ja käyntiin pitäisi päästä jo tänä vuonna. - Tarkoitus on, että Nokian kampuksella on jotakin konkreettista käynnissä tämän vuoden loppuun mennessä.

Älykkään LED-valaistuksen ja pienen 5G-tukiaseman lisäksi pylväässä on monenlaisia antureita mahdollistamaan todelliset älykkään kaupungin palvelut. Toimiakseen tukiasemana pylväs valmistetaan perinteisten puun tai teräksen sijaan tähän tarkoitukseen kehitetyistä komposiittimateriaaleista. Jo parin vuosikymmenen ajan komposiitteja on käytetty GSM/3G/4G-tukiasemissa antennisuojina ympäri maailman. Myös sähköpylväitä ja lentokenttien valaisinmastoja valmistetaan komposiiteista.

Yritysten ja Tekesin rahoittamassa kunnianhimoisessa ja monialaisessa yhdeksän yrityksen ja kolmen tutkimuslaitoksen yhteishankkeessa edetään nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan niin uusia antennimateriaaleja, älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa kuin useita uusia palvelukonseptejakin.

 

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template