JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Abloy järjesti tänään Finlandia-talolla Focus Forum -tapahtuman, jossa keskityttiin yhteiskunnan kriittisten rakenteiden turvallisuuteen. Suomen turvallisuuskomitean pääsihteerinäkin työskennellyt eversti Aapo Cederberg alleviivasi, että kyberuhat ovat tulleet jäädäkseen. - Kybersota tai kyberoperaatiot ovat uusi normaali.

Cederberg on viimeksi työskennellyt tutkijana Genevässä sijaitsevassa GCSP-keskuksessa (Geneva Centre for Security Policy). Hän kuvasi Abloyn konferenssivieraille erilaisia uhkia, joita nyky-yhteiskunnassa on. Hybridisota on näistä ehkä kuumin aihe.

- Ajatellaan vaikkapa Krimin tilannetta. Sen ympärillä oli valtaisa informaatiohyökkäys sekä Venäjällä että globaalisti, Cederberg muistutti.

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyuhat ovat poikkeuksetta sekä globaaleja, alueellisia että paikallisia. Turvallisuusviranomaisten tai turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden on välttämätöntä tehdä laajaa yhteistyötä.

Cederberg muistutti myös, ettei turvallisuus tai uhkien torjuminen ole ennen kaikkea tekninen kysymys, vaikka se sellaiseksi usein ymmärretäänkin. - Suurin haavoittuvuus on ihminen. Me teemme virheitä, koska toimimma vanhojen mallien mukaisesti. Ja yleensä emme edes ymmärrä tai tiedä tekevämme virheitä.

Kyberturvallisuus ei ole muusta toiminnasta irrallinen asia. Cederbergin mukaan esimerkiksi digitalisaatiota ei voi olla ilman, että samalla kehitetään kyberturvallisuutta. - Jos ajatellaan Euroopan laajuista energiainfrastruktuuria. Jos sähköverkkoja tai kaasuputkia ei suojaa, niistä voi tulla ase jonkin toisen käsissä.

- Rikollisia kiinnostaa nyt fyysisen ja virtuaalisen rajapinta, joka digitalisaation myötä aukeaa. Erityisesti se gateway siinä välissä houkuttaa.

Kyberukien yleisyyttä ja määrän kasvua lisää se, ettei enää tarvitse olla mikään kyberekspertti. - Voi mennä Darknetiin ja ostaa kyberhyökkäyksiä palveluna, Cederberg päätti.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2