JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Abloy järjesti tänään Finlandia-talolla Focus Forum -tapahtuman, jossa keskityttiin yhteiskunnan kriittisten rakenteiden turvallisuuteen. Suomen turvallisuuskomitean pääsihteerinäkin työskennellyt eversti Aapo Cederberg alleviivasi, että kyberuhat ovat tulleet jäädäkseen. - Kybersota tai kyberoperaatiot ovat uusi normaali.

Cederberg on viimeksi työskennellyt tutkijana Genevässä sijaitsevassa GCSP-keskuksessa (Geneva Centre for Security Policy). Hän kuvasi Abloyn konferenssivieraille erilaisia uhkia, joita nyky-yhteiskunnassa on. Hybridisota on näistä ehkä kuumin aihe.

- Ajatellaan vaikkapa Krimin tilannetta. Sen ympärillä oli valtaisa informaatiohyökkäys sekä Venäjällä että globaalisti, Cederberg muistutti.

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyuhat ovat poikkeuksetta sekä globaaleja, alueellisia että paikallisia. Turvallisuusviranomaisten tai turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden on välttämätöntä tehdä laajaa yhteistyötä.

Cederberg muistutti myös, ettei turvallisuus tai uhkien torjuminen ole ennen kaikkea tekninen kysymys, vaikka se sellaiseksi usein ymmärretäänkin. - Suurin haavoittuvuus on ihminen. Me teemme virheitä, koska toimimma vanhojen mallien mukaisesti. Ja yleensä emme edes ymmärrä tai tiedä tekevämme virheitä.

Kyberturvallisuus ei ole muusta toiminnasta irrallinen asia. Cederbergin mukaan esimerkiksi digitalisaatiota ei voi olla ilman, että samalla kehitetään kyberturvallisuutta. - Jos ajatellaan Euroopan laajuista energiainfrastruktuuria. Jos sähköverkkoja tai kaasuputkia ei suojaa, niistä voi tulla ase jonkin toisen käsissä.

- Rikollisia kiinnostaa nyt fyysisen ja virtuaalisen rajapinta, joka digitalisaation myötä aukeaa. Erityisesti se gateway siinä välissä houkuttaa.

Kyberukien yleisyyttä ja määrän kasvua lisää se, ettei enää tarvitse olla mikään kyberekspertti. - Voi mennä Darknetiin ja ostaa kyberhyökkäyksiä palveluna, Cederberg päätti.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template