JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Abloy järjesti tänään Finlandia-talolla Focus Forum -tapahtuman, jossa keskityttiin yhteiskunnan kriittisten rakenteiden turvallisuuteen. Suomen turvallisuuskomitean pääsihteerinäkin työskennellyt eversti Aapo Cederberg alleviivasi, että kyberuhat ovat tulleet jäädäkseen. - Kybersota tai kyberoperaatiot ovat uusi normaali.

Cederberg on viimeksi työskennellyt tutkijana Genevässä sijaitsevassa GCSP-keskuksessa (Geneva Centre for Security Policy). Hän kuvasi Abloyn konferenssivieraille erilaisia uhkia, joita nyky-yhteiskunnassa on. Hybridisota on näistä ehkä kuumin aihe.

- Ajatellaan vaikkapa Krimin tilannetta. Sen ympärillä oli valtaisa informaatiohyökkäys sekä Venäjällä että globaalisti, Cederberg muistutti.

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyuhat ovat poikkeuksetta sekä globaaleja, alueellisia että paikallisia. Turvallisuusviranomaisten tai turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden on välttämätöntä tehdä laajaa yhteistyötä.

Cederberg muistutti myös, ettei turvallisuus tai uhkien torjuminen ole ennen kaikkea tekninen kysymys, vaikka se sellaiseksi usein ymmärretäänkin. - Suurin haavoittuvuus on ihminen. Me teemme virheitä, koska toimimma vanhojen mallien mukaisesti. Ja yleensä emme edes ymmärrä tai tiedä tekevämme virheitä.

Kyberturvallisuus ei ole muusta toiminnasta irrallinen asia. Cederbergin mukaan esimerkiksi digitalisaatiota ei voi olla ilman, että samalla kehitetään kyberturvallisuutta. - Jos ajatellaan Euroopan laajuista energiainfrastruktuuria. Jos sähköverkkoja tai kaasuputkia ei suojaa, niistä voi tulla ase jonkin toisen käsissä.

- Rikollisia kiinnostaa nyt fyysisen ja virtuaalisen rajapinta, joka digitalisaation myötä aukeaa. Erityisesti se gateway siinä välissä houkuttaa.

Kyberukien yleisyyttä ja määrän kasvua lisää se, ettei enää tarvitse olla mikään kyberekspertti. - Voi mennä Darknetiin ja ostaa kyberhyökkäyksiä palveluna, Cederberg päätti.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template