JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

(Huom. artikkeli ilmestyi 1.4.2017!) Käynnissä olevat kuntavaalit ovat viimeiset vaalit Suomessa, jossa täytyy fyysisesti käydä pudottamassa äänestyslippu uurnaan. Hallituksen jättihankkeella Suomi viedään pikavauhtia digitaalisen kansalaisuuden kärkimaaksi maailmassa. Kansalaisen arki muuttuu jo vuoden 2020 alussa.

Tähän asti digitaalisuuden mallimaana on pidetty Viroa, mutta uusien suunnitelmien mukaan Suomi menee hankkeessaan paljon pidemmälle. Suomessa luovutaan täysin pankkikorteista, Kela-korteista ja muista henkilökorteista vuodenvaihteessa 2019-20. Jokaiseen suomalaiseen asennetaan sirutunniste, joka myös liittyy operaattorin verkkoon integroidun radiomoduulin avulla.

Jo nyt valtionhallinnassa kilpailutetaan radiomoduulien valmistajia. Kuvan Intelin Mini-IoT-moduuli on tiettävästi yksi ehdokkaista, mutta mukana on myös suomalaisyrityksiä. Päätös moduulin toimittajasta tehdään kesäkuun loppuun mennessä.

Radiomoduulin tietoturvaan kiinnitetään valtavasti huomiota. Järjestelmä rakennetaan linuxin päälle ja sitä koodaamaan on palkattu itse Linus Torvalds. Hän koodaa projektia viikonloppuisin Kalifornian kodissaan. Torvaldsilta on hankkeen aikana kielletty kaikki verkkoyhteydet, joten linuxin kehityksen uskotaan hidastuvan merkittävästi seuraavan vajaan kolmen vuoden ajan.

Tuleva ”Suomi-siru” mahdollistaa reaaliaikaisen äänestämisen käytännössä mistä tahansa kunta-asiasta, autentikoi käyttäjänsä pankkiyhteyksissä, liittyy terveys- ja potilastieto- sekä kuntien ja valtion sosiaalitietojärjestelmiin, mutta sen avulla voidaan seurata kansalaisten liikkeitä ja terveydentilaa jatkuvasti. Sirun avulla voidaan paikantaa, seurata ja verottaa autoilijaa, mutta myös seurata niin tulevalla Kruunuvuorensillalla pyöräileviä kuin Lapissa vaeltavia. Suomen rajoille tulee implantointiasemia, joissa jokainen maahan pyrkivä merkitään seurannan mahdollistamiseksi.

Järjestelmä tuottaa niin paljon dataa kansalaisista, että jo toukokuussa perustetaan sadoista asiantuntijoista koostuva työryhmä miettimään datan käyttötapoja. Työryhmän ja samalla koko jättihankkeen nimeksi on suunnitteilla Finland Open Occasion Life (FOOL).

Kokonaisuudessaan FOOL-hanke tulee maksamaan lähes Suomen valtion vuotuisen talousarvion verran. Lisämenoa tuovat Etelärantaan alunperin Guggenheim-museolle varatulle tontille rakennettava FOOL-informaatiokeskus, joka ulkoa päin suunnitellaan Kalevalan Sammon näköiseksi. Jättimäinen FOOL-palvelinkeskus rakennetaan Hanasaareen, joten suurmoskeijahankkeelle joudutaan hakemaan muuta sijoituspaikkaa.

Itse IoT-anturi-implantit halutaan valmistaa Suomessa. Niiden radiotekniikka perustuu NB-IoT-standardiin, jota Nokia on ollut tiiviisti kehittämässä.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template