JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotkut näkevät, että nykyisiä yleisradiolähetyksiä voitaisiin jakaa mobiilin laajakaistan yli. Ruotsalainen Teracom on tutkinut asiaa ja tullut siihen tulokseen, ettei ajatus ole realistinen.

Ensinnäkin verkkojen kapasiteetti ei riitä. Jos nykyinen radionkuuntelu muutetaan datayhteyksiksi, se ylittää selvästi kaikkien ruotsalaisten mobiilioperaattorien dataliikenteen määrän viime vuonna.

Toinen este on hinta. Nykykustannuksilla radiolähetysten lähettäminen mobiiliverkossa maksaisi Teracomin arvion mukaan noin viisi mljardia kruunua, eli karkeasti 500 miljoonaa euroa vuodessa. Maaverkossa kustannukset ovat vain 10-20 prosenttia tästä. Tätä laskua ei kukaan ole halukas ottamaan kontolleen.

Ruotsissa mobiililaajakaista ei yllä 99,8 prosenttiin talouksista, mikä on vaatimus Ruotsin radiolla. Yli 1,2 miljoonaa ruotsalaista ei ole koskaan edes käynyt netissä ja matkapuhelimen omistajistakin alle puolet käyttää sitä netin selaamiseen.

Teracomin arviot koskevat Ruotsia, mutta tilanne vastaa aika pitkälle Suomen tilaa. Näin ollen myöskään Suomessa ei olisi järkevää siirtää radiolähetyksiä nettiin.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template