JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jotkut näkevät, että nykyisiä yleisradiolähetyksiä voitaisiin jakaa mobiilin laajakaistan yli. Ruotsalainen Teracom on tutkinut asiaa ja tullut siihen tulokseen, ettei ajatus ole realistinen.

Ensinnäkin verkkojen kapasiteetti ei riitä. Jos nykyinen radionkuuntelu muutetaan datayhteyksiksi, se ylittää selvästi kaikkien ruotsalaisten mobiilioperaattorien dataliikenteen määrän viime vuonna.

Toinen este on hinta. Nykykustannuksilla radiolähetysten lähettäminen mobiiliverkossa maksaisi Teracomin arvion mukaan noin viisi mljardia kruunua, eli karkeasti 500 miljoonaa euroa vuodessa. Maaverkossa kustannukset ovat vain 10-20 prosenttia tästä. Tätä laskua ei kukaan ole halukas ottamaan kontolleen.

Ruotsissa mobiililaajakaista ei yllä 99,8 prosenttiin talouksista, mikä on vaatimus Ruotsin radiolla. Yli 1,2 miljoonaa ruotsalaista ei ole koskaan edes käynyt netissä ja matkapuhelimen omistajistakin alle puolet käyttää sitä netin selaamiseen.

Teracomin arviot koskevat Ruotsia, mutta tilanne vastaa aika pitkälle Suomen tilaa. Näin ollen myöskään Suomessa ei olisi järkevää siirtää radiolähetyksiä nettiin.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template