JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tärkein ja laajin kiinteistöjen sähköasennuksia koskeva standardi Suomessa on pienjännitestandardi eli SFS 6000. Standardia valmistelevan ryhmän työ on loppusuoralla ja standardiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2017. Voimaan standardi tulee näillä näkymin syksyllä 2017.

Uudistuva pienjännitestandardi tuo mukanaan muun muassa laajemman vikavirtasuojauksen asuinhuoneistoihin. Muutokset ovat suurempia kuin edellisellä uudistuskierroksella vuonna 2012. Sähkötyöturvallisuutta koskeva standardi SFS 6002 uudistui jo viime vuonna.

Vikavirtasuojaus myös asuinhuoneistojen valaistukseen

Edellisessä standardiuudistuksessa vuonna 2012 vikavirtasuojaus ulotettiin koskemaan lähes kaikkia kotitalouspistorasioita, kun aiemmin se oli pakollista vain märkätiloissa ja ulkopistorasioissa.

Nyt uudistuva standardi tuo pakollisen vikavirtasuojauksen myös asuinhuoneistojen valaistusryhmäjohdoille. Taustalla on muun muassa erilaisten itseasennettavien valaisinjärjestelmien lisääntyminen. Lisäsuojausvaatimus vikavirtasuojalla koskee myös asuntojen ulkovalaistusta.

Jääkaappipakastimen pistorasian saa jatkossakin jättää vikavirtasuojaamatta, koska vahingossa laukeamisen aiheuttaman sulamisonnettomuuden riski on suurempi kuin vikavirtasuojauksella saavutettava hyöty – jääkaappipakastin on suojamaadoitettu eikä sitä siirrellä.

Myös vikasuojausvaatimukset tiukkenevat: kaikilta pistorasiaryhmäjohdoilta vaaditaan jatkossa 0,4 sekunnin poiskytkentäaikaa aina suojalaitteen 63 ampeerin nimellisvirtaan asti.

Valokaarivikasuoja ja liesisuoja suositelluksi

Kohteet, joissa tulipalo voi aiheuttaa erityisen riskin, suositellaan jatkossa suojattavaksi valokaarivikasuojalla. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi korvaamattomia esineitä sisältävät tilat sekä tilat joissa nukutaan. Suojalaite asennetaan johdonsuojakatkaisijan yhteyteen ja se tunnistaa esimerkiksi heikkoon liitokseen syttyvän valokaaren tarkkailemalla ryhmäjohdon virran epätavallisia vaihteluita.

Valokaarivikasuoja on uudisasennuksissa pakollinen Saksassa ja ollut Yhdysvalloissa käytössä jo vuosikymmeniä.

Sähköpalojen vähentämiseksi standardiin tulee suositus myös liesivahtien asentamisesta asuntoihin ja vastaaviin tiloihin. Liesivahti tarkkailee muun muassa lieden ympäristön lämpötilaa ja katkaisee sähkönsyötön tulipalon uhatessa.

Aurinkosähköä, sähköautojen latausta ja päivitettyjä taulukoita

Standardiuudistuksessa on otettu huomioon myös aurinkosähköjärjestelmien ja sähköajoneuvojen latauspisteiden kasvanut kysyntä ja näitä koskevat luvut on uudistettu perusteellisesti.

Myös kaapeleiden kuormitettavuustaulukot uudistuvat: ilman lämpötilaksi oletetaan 30 astetta aikaisemman 25 asteen sijaan. Perusteluna on harmonisointi kansainvälisiin standardeihin sekä se, että monet suojalaitteet testataan nimenomaan 30 asteen lämpötilassa.

Tulevaa standardiuudistusta käsiteltiin Sähköinfon koulutuspäivässä Vantaalla tänään.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 triljoonaa digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template