JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tärkein ja laajin kiinteistöjen sähköasennuksia koskeva standardi Suomessa on pienjännitestandardi eli SFS 6000. Standardia valmistelevan ryhmän työ on loppusuoralla ja standardiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2017. Voimaan standardi tulee näillä näkymin syksyllä 2017.

Uudistuva pienjännitestandardi tuo mukanaan muun muassa laajemman vikavirtasuojauksen asuinhuoneistoihin. Muutokset ovat suurempia kuin edellisellä uudistuskierroksella vuonna 2012. Sähkötyöturvallisuutta koskeva standardi SFS 6002 uudistui jo viime vuonna.

Vikavirtasuojaus myös asuinhuoneistojen valaistukseen

Edellisessä standardiuudistuksessa vuonna 2012 vikavirtasuojaus ulotettiin koskemaan lähes kaikkia kotitalouspistorasioita, kun aiemmin se oli pakollista vain märkätiloissa ja ulkopistorasioissa.

Nyt uudistuva standardi tuo pakollisen vikavirtasuojauksen myös asuinhuoneistojen valaistusryhmäjohdoille. Taustalla on muun muassa erilaisten itseasennettavien valaisinjärjestelmien lisääntyminen. Lisäsuojausvaatimus vikavirtasuojalla koskee myös asuntojen ulkovalaistusta.

Jääkaappipakastimen pistorasian saa jatkossakin jättää vikavirtasuojaamatta, koska vahingossa laukeamisen aiheuttaman sulamisonnettomuuden riski on suurempi kuin vikavirtasuojauksella saavutettava hyöty – jääkaappipakastin on suojamaadoitettu eikä sitä siirrellä.

Myös vikasuojausvaatimukset tiukkenevat: kaikilta pistorasiaryhmäjohdoilta vaaditaan jatkossa 0,4 sekunnin poiskytkentäaikaa aina suojalaitteen 63 ampeerin nimellisvirtaan asti.

Valokaarivikasuoja ja liesisuoja suositelluksi

Kohteet, joissa tulipalo voi aiheuttaa erityisen riskin, suositellaan jatkossa suojattavaksi valokaarivikasuojalla. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi korvaamattomia esineitä sisältävät tilat sekä tilat joissa nukutaan. Suojalaite asennetaan johdonsuojakatkaisijan yhteyteen ja se tunnistaa esimerkiksi heikkoon liitokseen syttyvän valokaaren tarkkailemalla ryhmäjohdon virran epätavallisia vaihteluita.

Valokaarivikasuoja on uudisasennuksissa pakollinen Saksassa ja ollut Yhdysvalloissa käytössä jo vuosikymmeniä.

Sähköpalojen vähentämiseksi standardiin tulee suositus myös liesivahtien asentamisesta asuntoihin ja vastaaviin tiloihin. Liesivahti tarkkailee muun muassa lieden ympäristön lämpötilaa ja katkaisee sähkönsyötön tulipalon uhatessa.

Aurinkosähköä, sähköautojen latausta ja päivitettyjä taulukoita

Standardiuudistuksessa on otettu huomioon myös aurinkosähköjärjestelmien ja sähköajoneuvojen latauspisteiden kasvanut kysyntä ja näitä koskevat luvut on uudistettu perusteellisesti.

Myös kaapeleiden kuormitettavuustaulukot uudistuvat: ilman lämpötilaksi oletetaan 30 astetta aikaisemman 25 asteen sijaan. Perusteluna on harmonisointi kansainvälisiin standardeihin sekä se, että monet suojalaitteet testataan nimenomaan 30 asteen lämpötilassa.

Tulevaa standardiuudistusta käsiteltiin Sähköinfon koulutuspäivässä Vantaalla tänään.

Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Vanha audioplugi haastaa USB-C:n digitalisoituna

Perinteisestä 3,5 mm audioliittimestä dataominaisuuksilla höystetty ACI-kuulokeliitäntä haastaa USB-C:n. Kännykkään sijoitettavan isäntäpiirin ja kuulokkeisiin sijoitettavan renkipiirin avulla voidaan helposti ja edullisesti muodostaa muun muassa ulkoisen taustamelun vaimennus.

Lue lisää...
 
ETN_fi Jaguar rakensi uniikin ‘Greatest Hits’ XJ-mallin Iron Maiden-yhtyeen rumpali Nicko McBrainille https://t.co/3RQPYicqIS
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
 
 

ny template