JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

5G-verkot tulevat olemaan erilaisten verkkotekniikoiden yhdistelmiä. Todennäköisesti yksi radiotekniikka ei kata kaikkia taajuuksia ja käyttöalueita, joten 5G-päätelaitteen pitää käytännössä tukea ohjelmistoradiopohjaista ratkaisua, sanoo tietoliikennetekniikoista Imagination Technologiesilla vastaava Richard Edgar.

Softaradion pitää kuitenkin kehittyä nykyisestä. - On totta, että tällä hetkellä dedikoitu rautapohjainen radio on pienempi ja energiatehokkaampia kuin softaradio. Mutta siinä vaiheessa, kun saman laitteen pitää tukea useampia radiotekniikoista, softaradiosta tulee houkutteleva vaihtoehto, Edgar uskoo.

Edgarin mukaan softaradion pitää käytännössä löytää käytössä oleva langaton tekniikka nopeasti ja lukittua siihen välittömästi, jotta palvelu olisi käytettävissä. - Mutta tämän jälkeen älykäs radio aistii, mitä muita yhteyksiä on tarjolla ja siirtää käyttäjän parhaimpaan yhteyteen saumattomasti, Edgar visioi.

Uusi arkkitehtuuri vaatii entistä enemmän älyä myös verkolta. - Jos päätös verkkotekniikasta siirtyy verkkosoluun, sen täytyy neuvotella päätelaitteen kanssa jatkuvasti, jotta kaikilla käyttäjille olisi paras mahdollinen yhteys käytössään niin energiatehokkaasti kuin mahdollista.

3GPP:n visiossa yksi radiotekniikka kattaisi kaikki 5G-käyttötavat, -taajudet ja laiteskenaariot. Tähän Edgar ei usko.

- Tällainen universaali radio on teknisesti hyvin vaikea. Ja jos on jo olemassa valmiita, toimivia radiotekniikoita – kuten vaikkapa WiGig 60 gigahertsin alueella – niiden hyödyntäminen on järkevää paitsi teknologisesti myös bisnesnäkökulmasta. Tämä myös nopeuttaisi 5G-tekniikan käyttöönottoa, Edgar uskoo.

Imagination on mukana Surreyn yliopiston johdolla perustetussa 5G-tekniikan 5GIC-innovaatiokeskuksessa. - Tässä hankkeessa on mukana tukiasema- ja päätelaitevalmistajia, piirivalmistaja ja IP-toimittaja, operaattoreita ja lainsäätäjiä. Tämän ansiosta tutkimus ottaa huomioon kaikkien eri osapuolten toiveet ja tarpeet, Edgar kehuu uutta tutkimusyhteistyötä.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template