JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

5G-verkot tulevat olemaan erilaisten verkkotekniikoiden yhdistelmiä. Todennäköisesti yksi radiotekniikka ei kata kaikkia taajuuksia ja käyttöalueita, joten 5G-päätelaitteen pitää käytännössä tukea ohjelmistoradiopohjaista ratkaisua, sanoo tietoliikennetekniikoista Imagination Technologiesilla vastaava Richard Edgar.

Softaradion pitää kuitenkin kehittyä nykyisestä. - On totta, että tällä hetkellä dedikoitu rautapohjainen radio on pienempi ja energiatehokkaampia kuin softaradio. Mutta siinä vaiheessa, kun saman laitteen pitää tukea useampia radiotekniikoista, softaradiosta tulee houkutteleva vaihtoehto, Edgar uskoo.

Edgarin mukaan softaradion pitää käytännössä löytää käytössä oleva langaton tekniikka nopeasti ja lukittua siihen välittömästi, jotta palvelu olisi käytettävissä. - Mutta tämän jälkeen älykäs radio aistii, mitä muita yhteyksiä on tarjolla ja siirtää käyttäjän parhaimpaan yhteyteen saumattomasti, Edgar visioi.

Uusi arkkitehtuuri vaatii entistä enemmän älyä myös verkolta. - Jos päätös verkkotekniikasta siirtyy verkkosoluun, sen täytyy neuvotella päätelaitteen kanssa jatkuvasti, jotta kaikilla käyttäjille olisi paras mahdollinen yhteys käytössään niin energiatehokkaasti kuin mahdollista.

3GPP:n visiossa yksi radiotekniikka kattaisi kaikki 5G-käyttötavat, -taajudet ja laiteskenaariot. Tähän Edgar ei usko.

- Tällainen universaali radio on teknisesti hyvin vaikea. Ja jos on jo olemassa valmiita, toimivia radiotekniikoita – kuten vaikkapa WiGig 60 gigahertsin alueella – niiden hyödyntäminen on järkevää paitsi teknologisesti myös bisnesnäkökulmasta. Tämä myös nopeuttaisi 5G-tekniikan käyttöönottoa, Edgar uskoo.

Imagination on mukana Surreyn yliopiston johdolla perustetussa 5G-tekniikan 5GIC-innovaatiokeskuksessa. - Tässä hankkeessa on mukana tukiasema- ja päätelaitevalmistajia, piirivalmistaja ja IP-toimittaja, operaattoreita ja lainsäätäjiä. Tämän ansiosta tutkimus ottaa huomioon kaikkien eri osapuolten toiveet ja tarpeet, Edgar kehuu uutta tutkimusyhteistyötä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template