JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ruotsissa on kehitetty käsivarsiproteesi, jota potilas ohjaa ajatuksen voimalla. Ensimmäisen kerran proteesi asennettiin potilaalle tammikuussa 2013. Testit osoittavat, että proteesi toimii pitkiä aikoja moitteettomasti. Testien mukaan proteesi ylitti tutkijoiden odotukset.

Kyse on Chalmersin yliopiston ja göteborgilaisen Salhgrenskan yliopistosairaalan yhteisprojektista. Ainutlaatuista tekniikassa on se, että proteesi on ankkuroitu suoraan luuhun ns. osseointegroinnin menetelmällä. Tekniikan on kehittänyt yliopistosairaalan proteesiyksikön tutkija Ricjard Brånemark.

Proteesin ohjaaminen ajatuksella on tekniikka, jonka kehityksestä vastaa Chalmersin tutkija Max Ortiz Catalan. Proteesi on kiinnitetty luuhun titaaniruuveilla, joiden kautta on toteutettu sähköinen linkki elektrodeihin.

Elektrodien kautta proteesia voidaan ohjata aivojen käskyillä. Elektrodien kautta aivot saavat myös palautteen esimerkiksi siitä, kuinka kovaa esineeseen tartutaan proteesilla.

Mullistava tekniikka on mullistanut koepotilaan elämän. Potilas ajaa kuorma-autoa Pohjois-Ruotsissa ja operaation jälkeen hän on voinut toimia työssään täysin normaalisti. Proteesin avulla hän voi kiinnittää kuormat asianmukaisesti ja käyttää erilaisia koneita. Myös esimerkiksi lasten luistimien nauhojen kiinnittäminen onnistuu.

Ruotsalaistutkijat kertoivat menestyksekkäästä projektistaan Science Translational Medicine -lehdessä. Laajemmat kliiniset tutkimukset useimmilla potilailla ovat alkamassa pian.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2