JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ruotsissa on kehitetty käsivarsiproteesi, jota potilas ohjaa ajatuksen voimalla. Ensimmäisen kerran proteesi asennettiin potilaalle tammikuussa 2013. Testit osoittavat, että proteesi toimii pitkiä aikoja moitteettomasti. Testien mukaan proteesi ylitti tutkijoiden odotukset.

Kyse on Chalmersin yliopiston ja göteborgilaisen Salhgrenskan yliopistosairaalan yhteisprojektista. Ainutlaatuista tekniikassa on se, että proteesi on ankkuroitu suoraan luuhun ns. osseointegroinnin menetelmällä. Tekniikan on kehittänyt yliopistosairaalan proteesiyksikön tutkija Ricjard Brånemark.

Proteesin ohjaaminen ajatuksella on tekniikka, jonka kehityksestä vastaa Chalmersin tutkija Max Ortiz Catalan. Proteesi on kiinnitetty luuhun titaaniruuveilla, joiden kautta on toteutettu sähköinen linkki elektrodeihin.

Elektrodien kautta proteesia voidaan ohjata aivojen käskyillä. Elektrodien kautta aivot saavat myös palautteen esimerkiksi siitä, kuinka kovaa esineeseen tartutaan proteesilla.

Mullistava tekniikka on mullistanut koepotilaan elämän. Potilas ajaa kuorma-autoa Pohjois-Ruotsissa ja operaation jälkeen hän on voinut toimia työssään täysin normaalisti. Proteesin avulla hän voi kiinnittää kuormat asianmukaisesti ja käyttää erilaisia koneita. Myös esimerkiksi lasten luistimien nauhojen kiinnittäminen onnistuu.

Ruotsalaistutkijat kertoivat menestyksekkäästä projektistaan Science Translational Medicine -lehdessä. Laajemmat kliiniset tutkimukset useimmilla potilailla ovat alkamassa pian.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template